Dienstenbond CNV

Nieuws

11 maart 2011

Voorstellen werkgevers BTU: niets, minder, minst

Binnenkort, te weten op 17 maart a.s., vindt de eerste onderhandelingsronde plaats in het proces om te komen tot een nieuwe cao voor de medewerkers in de boeken-en tijdschriftuitgeverijen. Enkele weken geleden hebben we u de voorstellen toegestuurd op basis waarvan CNV Media het overleg wil voeren. Deze week ontvingen we de voorstellen van de werkgevers en tot onze teleurstelling moeten we constateren dat die weinig perspectief bieden. Voor de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers in het uitgeverijbedrijf is er blijkbaar nog steeds bitter weinig over.

Niets: het loon
Om te beginnen `het loon'; werkgevers zien GEEN ruimte voor een structurele of een incidentele loonsverhoging. Dat u al vanaf 2008 op nul staat, doet er blijkbaar niet toe. Deze insteek vinden we echt onbegrijpelijk en hij doet in onze ogen geen recht aan de voortdurende inzet van medewerkers in de sector.

Minder: periodieke verhogingen
Alsof het voorstel om de lonen te bevriezen nog niet genoeg is, wordt voorgesteld het recht op een (gedifferentieerde) periodiek afhankelijk te maken van de beoordeling. Werkgevers willen geen uitleg meer hoeven geven over de reden die men heeft om op enig moment geen periodiek toe te kennen.

Minst: vakantie
Werkgevers stellen voor om de extra verlofdagen op basis van leeftijd af te schaffen.

Minst: afbouw toeslagen
Als het aan de werkgevers ligt, wordt de garantietoeslag niet meer geïndexeerd en de persoonlijke toeslag kan worden afgebouwd, ook boven 55 jaar.

Meer: risico bij pensioenopbouw
De pensioenregelingen zoals die nu nog gelden in de branche, zijn ofwel een (gematigde) eindloonregeling ofwel een middelloonregeling. Kenmerk van deze regelingen is dat u als medewerker weet waar u aan toe bent als u met pensioen gaat. Met de premie die u betaalt, bouwt u een pensioen op dat (voor een belangrijk deel) gekoppeld is aan het inkomen dat u verdiend heeft.
Werkgevers willen het nu mogelijk maken dat er een pensioenregeling komt die gebaseerd is op de beschikbare premie. Aan zo'n pensioenregeling zijn voor u veel meer risico's verbonden.

Niet het pensioenfonds of de werkgever draagt het risico van een lagere uitkomst van beleggingen, maar u als werknemer. U weet dus niet meer of u voldoende pensioen opbouwt; als u geluk hebt, hebt u een goed pensioen, maar het kan net zo goed heel anders uitpakken en dan heeft u veel te weinig geld om na uw pensioen van rond te komen. Bovendien betalen oudere werknemers in een dergelijke regeling veel meer premie dan jongere werknemers.

Het verloop
Volgende week donderdag worden de caovoorstellen toegelicht. Het is duidelijk dat het met deze voorstellen een hele klus zal worden om überhaupt tot overeenstemming te komen, maar mogelijk worden er tijdens het overleg toch oplossingen gevonden waarmee aan de medewerkers, en dus aan u, recht gedaan wordt. We houden u in ieder geval op de hoogte.

Informatie
Voor meer informatie kunt u kijken op onze site www.cnvdienstenbond.nl/media of een mail sturen aan bestuurder Aletta Bulsink, a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch 055 - 577 26 40.