GroenLinks jeugdzorg over Grote tekst


Donderdag 17 maart 2011, 07:00u - Tofik Dibi

* initiatiefwet

* jeugdzorg

* vws

Neem initiatiefwet particuliere jeugdzorg over

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi roept staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van VWS op de initiatiefwet particuliere jeugdzorg over te nemen. GroenLinks wil in de wet vastleggen dat aanbieders van particuliere jeugdzorg voortaan moeten voldoen aan kwaliteitseisen. De wet regelt naast de kwaliteitseisen ook, dat er registratie van en toezicht op deze aanbieders plaatsvinden. Het kabinet heeft ook plannen op dit gebied, maar die gaan niet ver genoeg.

Dibi: "Het is voor mij vanzelfsprekend dat een particuliere jeugdzorgverlener goed is en de juiste papieren heeft. Gek genoeg is dat nog niet geregeld, met alle gevolgen vandien. Het kabinet doet nu een handreiking, maar neemt nog steeds een risico met onze jeugd. Onze initiatiefwet neemt dat risico weg, dus roep ik de staatssecretaris op hem over te nemen."

De samenleving werd de laatste jaren regelmatig opgeschrikt door zorgwekkende berichten over misstanden bij particuliere aanbieders. Dat zijn aanbieders van zorg die niet worden bekostigd door de overheid. Meerdere keren luidde de Inspectie voor de Jeugdzorg zelfs de noodklok vanwege `onacceptabele risico's' bij deze aanbieders. De Inspectie constateerde dat de kans aanwezig is dat de verleende zorg onverantwoord, onveilig en ondeskundig is.

Met het initiatiefvoorstel worden drie zaken geregeld voor het particuliere jeugdzorgaanbod. De eerste is een vergunningplicht voor de aanbieders. Daarnaast worden kwaliteitseisen gesteld voor bijvoorbeeld veiligheid, onderwijs, opleidingseisen van het personeel en individuele behandelplannen. Als laatste regelt de wet toezicht en handhaving. Aanbieders die onverantwoorde hulpverlening geven, kunnen dan zelfs gedwongen worden hun opvang te sluiten.

De initiatiefwet leidt tot beter toezicht. Niet één kind komt meer terecht bij een zorgaanbieder waarvan niet zeker is dat goede kwaliteit wordt geboden.

Ook is de registratie beter geregeld. In de initiatiefwet worden alle particuliere zorgaanbieders bekend vanwege een register waarin ze worden opgenomen als een vergunning is verleend. Staat een aanbieder niet in het register, dan heeft de inspectie niet gecontroleerd op de kwaliteit en mag een zorgaanbieder dus geen jeugdzorg verlenen.

Tenslotte zijn in de wet de kwaliteitseisen verankerd. Het kabinet wil niet verder gaan dan protocollen. Dat is veel te vrijblijvend.

Dibi verwacht steun bij een groot gedeelte van de Kamer. Dat laat zien dat de tijd meer dan rijp is dit te regelen. "Niemand kan tegen goede jeugdzorg zijn. Ik wil dit voor zowel publieke als particuliere instellingen regelen. Het zou niet meer dan terecht zijn als de staatssecretaris deze initiatiefwet overneemt."

Steun

30 maatschappelijke organisaties en experts ondersteunen de inititiefwet.

Een overzicht van hen staat hier.