Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 maart 2011

Vragen van leden Arib en Çelik (beiden PvdA) aan de ministers van Veiligheid en Justitie en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over seks met de leraar.


1
Kent u de uitzending over seks met de leraar? KRO Brandpunt, 'Seks met de leraar', 13 maart 2011.


2
Is het waar dat bijna de helft van alle middelbare scholen de afgelopen tien jaar te maken heeft gehad met een docent die een seksuele relatie had met een leerling, zoals uit een enquête van het programma Brandpunt blijkt? Zo ja, welke middelen staan u ter beschikking om hier wat aan te doen? Zo nee, waaruit blijkt dat?


3
Hoe verklaart u dat de cijfers uit deze enquête veel hoger liggen dan uit eerdere onderzoeken is gebleken?


4
Bent u bereid te onderzoeken hoe vaak het voorkomt in Nederland dat docenten een relatie aanknopen met minderjarige leerlingen? Zo nee, waarom niet?


5
Klopt het dat docenten dergelijke incidenten nauwelijks melden bij het schoolbestuur en het schoolbestuur op hun beurt nauwelijks bij de politie en de Inspectie van het Onderwijs, ondanks de wettelijke meldplicht? Zo ja, hoe gaat u bewerkstelligen dat het toezicht op de naleving van de wettelijke regels deugdelijk gaat plaatsvinden?


6
Is het mogelijk dat een docent die een seksuele relatie heeft met een leerling van 16 jaar of ouder niet strafbaar is? Zo ja, onder welke voorwaarden?


7
In hoeveel gevallen is in dit verband aangifte gedaan tegen een docent bij de politie en hoe vaak is men overgegaan tot vervolging? Zo ja, welke redenen lagen hieraan ten grondslag?