Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 16 maart 2011

Vragen van het lid Marcouch (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie over onderzoek naar de bedreiging van medewerkers van jongerencentrum Asri


* Heeft u kennis genomen van het bericht op de website van jongerencentrum Asri over de bedreiging van medewerkers naar aanleiding van een campagne rond de verkiezingen voor de provinciale staten? http://www.asri.nl/nieuws/een-tussenstand-van-de-asri-stemcampagne/


* Is er sprake van aantasting van de vrijheid van meningsuiting, nu de aanleiding van de bedreigingen ligt in een poster van het jongerencentrum? Zo nee, waarom niet?


* Deelt u mijn mening dat we de situatie niet kunnen tolereren dat mensen uit angst voor bedreigingen hun werk neerleggen en geen aangifte durven te doen? Zo ja, wat voor instrumenten zijn er om bedreigde medewerkers te beschermen tijdens en na hun aangifte?


* Heeft u inzicht in het aantal mensen dat bedreigd wordt en dat uit angst voor de gevolgen afziet van het doen van aangifte? Wat doet u om deze angst te verminderen?


* Kan het jongerencentrum namens zijn medewerkers aangifte doen? Zo ja, wat zijn daarvan de mogelijkheden en beperkingen in het strafproces?


* Herkent u het beeld dat steeds vaker serieuze bedreigingen geuit worden via sociale media zoals twitter, hyves en facebook? Zo ja, heeft u inzicht in het aantal bedreigingen dat op die manier geuit wordt en worden deze digitale bedreigingen actief door de politie onderzocht?


* Bent u ook van mening dat het belangrijk is dat ernstige vormen van bedreiging altijd door de politie onderzocht worden? Wilt u de betrokkenen persoonlijk oproepen om alsnog aangifte te doen? Bent u bereid het Openbaar Ministerie ambtshalve een onderzoek te laten doen, als aangiftes uitblijven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wilt u met het OM afspreken dat ambtshalve onderzoek bij ernstige bedreigingen in de toekomst standaardbeleid wordt?


Partij van de Arbeid