OuderAlleen roept alleenstaande ouders op: bereken je inkomensverlies


Huizen, 20110317 -- Het kabinet wil de alleenstaande ouderkorting voor ouders met kinderen van twaalf jaar en ouder afschaffen. Dat betekent dat alleenstaande ouders er 78 tot 205 euro per maand op achteruit kunnen gaan. OuderAlleen.nl roept alle alleenstaande ouders op om op www.ouderalleen.nl te berekenen hoeveel deze maatregel hen gaat kosten.

Het kabinet wil de alleenstaande ouderkorting voor ouders met kinderen van twaalf jaar en ouder afschaffen. Dat betekent dat alleenstaande ouders er 78 tot 205 euro per maand op achteruit kunnen gaan. OuderAlleen.nl roept alle alleenstaande ouders op om op www.ouderalleen.nl te berekenen hoeveel deze maatregel hen gaat kosten.

Op dit moment regelen duizenden Nederlanders hun belastingaangifte over 2010. Hét moment dus om de gevolgen van deze belastingmaatregel zichtbaar te maken. Hoe meer alleenstaande ouders hun gegevens invullen op www.ouderalleen.nl, hoe duidelijker blijkt hoeveel deze groep erop achteruitgaat. Met de harde cijfers in de hand wil OuderAlleen.nl de effecten van de bezuiniging in kaart brengen en ervoor zorgen dat deze ingrijpende regel niet wordt ingevoerd.

Nederland telt 400.000 alleenstaande ouders. Zij worden hard getroffen door de bezuinigingen van het kabinet, vindt ook mediator Anneke van Teijlingen ‘Een achteruitgang van soms meer dan tien procent van het inkomen kan betekenen dat mensen hun huis uit moeten. Of ze zullen nog meer moeten werken om rond te komen, terwijl er voor kinderen vanaf twaalf jaar geen opvang meer is. Bovendien is deze groep kinderen toch al kwetsbaarder. Ook de kinderen betalen dus de rekening van deze bezuiniging.’

Eind vorig jaar startte OuderAlleen.nl al een offensief tegen deze bezuiniging. Meer dan 2000 mensen ondertekenden in korte tijd de petitie, er was veel aandacht in de media en politici reageerden geschrokken. Een mooi resultaat, maar de maatregel is nog niet van tafel. Daarom voert OuderAlleen.nl opnieuw actie.

Bart Keuskamp van OuderAlleen.nl: ‘Wij begrijpen dat iedereen moet bezuinigen. Maar deze maatregel treft eenoudergezinnen onevenredig hard. Met deze actie gaan we dat heel erg duidelijk maken. Ik denk dat mensen enorm zullen schrikken als ze er achter komen hoeveel ze straks in moeten leveren. Hoe gaan ze dat gat dichten?’

Nota Bene:
De bezuinigingen betreffen een heffingskorting op de inkomstenbelasting. Het gaat over een belastingaftrek van 945 euro (alleenstaande ouderkorting) tot maximaal 2458 euro (inclusief maximale aanvullende alleenstaande-ouderkorting). Afschaffing betekent dus een inkomensverlies van 78 tot 205 euro per maand.