Gemeente 's-Hertogenbosch

17-03-2011
Gemeente ondersteunt bedrijven bij energiebesparing

De gemeente 's-Hertogenbosch start met een project voor bedrijven die veel energie verbruiken. Deze bedrijven zijn wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen uit te voeren. De gemeente ondersteunt en adviseert hen hierbij.

Het project wordt branchegewijs uitgevoerd. Als eerste worden de zorginstellingen zoals verzorgings- en verpleegtehuizen bezocht. Daarna komen de grote kantoren aan de beurt. Een aantal van deze bedrijven ondertekenden in november 2010 het energiebesparingsconvenant met de gemeente.

Binnen vijf jaar terugverdienen
Bedrijven met een energieverbruik van meer dan 50.000 kilowattuur aan elektriciteit per jaar, of meer dan 25.000 kubieke meter aardgas, zijn wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Het gaat om maatregelen die zij binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Zo is er winst voor het milieu én financiële winst voor het bedrijf.

Investeringsplannen
Voor elke branche is er een standaard plan van aanpak voor energiebesparing. Hierin staan de meest voorkomende en efficiëntste energiemaatregelen per branche. De gemeente en het bedrijf bekijken samen welke maatregelen het bedrijf nog moet treffen. Het bedrijf maakt zelf een planning. Op deze manier houdt de gemeente rekening met de investeringsplannen van het bedrijf. Enkele kleine maatregelen kunnen bedrijven direct doorvoeren. Voorbeelden zijn het omgaan met de tochtsluizen en de isolatie van leidingen.

Direct beginnen met besparen
De Bossche aanpak heeft als voordeel dat de meeste bedrijven geen duur energiebesparingsonderzoek hoeven te laten uitvoeren. Ze kunnen vaak direct beginnen met besparen. De gemeente heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor bedrijven die nog vrij onbekende energiebesparende maatregelen willen uitvoeren. Of voor bedrijven die samenwerken om energie te besparen. Meer informatie over dit project staat op deze pagina.

's-Hertogenbosch klimaatneutraal
's-Hertogenbosch wil in 2050 een klimaatneutrale stad zijn. Dit betekent dat alle energie die in de stad wordt verbruikt - voor verwarming, verlichting, industrie, verkeer en vervoer - afkomstig is uit duurzame bronnen. Voorbeelden van duurzame bronnen zijn zon, wind en water. Hiervoor is nodig dat het energieverbruik in de stad flink daalt. Ook moet er meer duurzame energie worden opgewekt. Zie ook www.s-hertogenbosch.nl/klimaatneutraal.