Gemeente 's-Hertogenbosch

17-03-2011
Zonnepanelen op gemeentewerven 's-Hertogenbosch

Foto plaatsing zonnepanelen Maashoeve

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft op de daken van de gemeentewerven zonnepanelen geplaatst. Op de gebouwen aan de Poeldonkweg en de Maashoeve ligt 800m2 zonnepanelen. Hiermee wordt zeventig procent bespaard op het energieverbruik van deze gebouwen.

De gemeente heeft in totaal 150 gebouwen in beheer. Deze gebouwen pakt ze stapsgewijs aan om het energiegebruik terug te dringen. Het doel is dat in 2020 alle gemeentelijke gebouwen klimaatneutraal zijn. Dat wil zeggen dat hun verbruik zodanig is verminderd dat alle benodigde energie (gas en electriciteit) uit duurzame bronnen komt.

Foto zonnepanelen op dak Maashoeve Energielabel B

De eerste stap in dit traject is een goede isolatie. Hiermee komen alle gebouwen minimaal op energielabel B. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig het gebouw is. G staat voor het minst en A voor het meest energiezuinig. De werven aan de Poeldonkweg en de Maashoeve hadden voor de plaatsing van de zonnepanelen al energielabel B. Nu de zonnepanelen zijn geplaatst, krijgen beide gebouwen energielabel A++. De opbrengst van deze zonnepanelen staat gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 25 gezinnen.

Wethouder Bart Eigeman (links) en afdelingshoofd Realisatie en Beheer Openbare Ruimte Piet van de Hoef bij de zonnepanelen.

Basisscholen

Naast de twee werven renoveert de gemeente `s-Hertogenbosch dit jaar twaalf basisscholen naar energielabel B. Ook het Veilinghuis (voormalig manege) aan de Hekellaan wordt aangepakt. Hier gaat de gemeente een stapje verder, want dit Rijksmonument krijgt energielabel A. In 2012 volgt de volgende groep gebouwen.

Goede voorbeeld

De raad heeft in totaal 10 miljoen euro beschikbaar gesteld om de gemeentelijke gebouwen energiezuinig te maken. Op termijn verdient een deel van de kosten zich terug door een lagere energierekening. Zeker gezien de stijgende energieprijs. Bovendien geeft de gemeente 's-Hertogenbosch hiermee het goede voorbeeld.