Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, februari 2011

DE MEXICAANSE HOND i.s.m. OLYMPIQUE DRAMATIQUE
BIJ HET KANAAL NAAR LINKS "Ik zie een volle zaal. Buiten gebeurt het, maar u bent allen naar hier gekomen. Ik weet niet of u daar goed aan heeft gedaan. Ik raad u aan uw verwachtingen laag te spannen." TEKST, REGIE & SCENOGRAFIE ALEX VAN WARMERDAM
SPEL PIERRE BOKMA, AAT CEELEN, TOM DEWISPELAERE, ANNET MALHERBE, EVA VAN DE WIJDEVEN, STIJN VAN OPSTAL

PRODUCTIE TONEELHUIS, ORKATER

Donderdag 17 maart gaat de nieuwe voorstelling van Alex van Warmerdam in première in de Bourlaschouwburg te Antwerpen. De Nederlandse première vindt plaats in de Schouwburg Haarlem op 12 april 2011. Bij het kanaal naar links is een samenwerking van de Mexicaanse Hond en het Vlaamse gezelschap Olympique Dramatique.

Twee families leven op voet van oorlog. Als op een dag de zoon van de ene familie - tegen de zin van zijn vader - toenadering zoekt tot de andere familie, is dat het begin van een noodlottige ontwikkeling.

Alex van Warmerdam schrijft het script en de personages van Bij het kanaal naar links zoals altijd op maat voor zijn acteurs. De samenwerking met de mannen van Olympique Dramatique is voor het eerst. Het Vlaamse theatergezelschap maakt fysieke en brutale voorstellingen met veel humor, geweld, virtuoze taalbrouwsels en een stevige scheut testosteron. Met Bokma, Malherbe en Ceelen werkt hij al jaren samen, zij zijn meester in de droge en onverstoorde speelstijl die zijn stukken vereisen. Met Eva van de Wijdeven werkte hij in 2009 samen in zijn zevende en meest recente speelfilm, De laatste dagen van Emma Blank. Zijn laatste toneelproductie, Wees ons genadig, dateert van 2007. Van Warmerdam kreeg voor zijn theater en films diverse belangrijke prijzen, onlangs nog de Johannes Vermeerprijs, de staatsprijs voor de kunsten. In 2010 was er voor het eerst een tentoonstelling van zijn beeldende werk in het Stedelijk Museum Schiedam.

De voorstellingen van Alex van Warmerdam worden uitgebracht door zijn gezelschap de Mexicaanse Hond en geproduceerd door Orkater. Olympique Dramatique maakt voorstellingen onder de vleugels van Toneelhuis en maakte eerder o.a. De geruchten (met regisseur Guy Cassiers), De kale zangeres en Adams appels (met componist Dominique Pauwels).

Vlaamse première 17 maart 2011, Bourlaschouwburg Antwerpen Nederlandse première 12 april 2011, Schouwburg Haarlem Tournee 17 maart t/m 11 juni 2011

Bij het kanaal naar links is een coproductie van Orkater en Toneelhuis. Fotograaf - Koen Broos