Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

In de voetsporen van Joris Ivens: De avond van het filmgedicht tijdens Go Short

Op donderdag 17 maart vindt er een speciale avond plaats rondom de cinepoem, ofwel het filmgedicht. De Europese Stichting Joris Ivens, Literair Productiehuis Wintertuin en filmfestival Go Short bundelen hun krachten en zetten op deze avond een spectaculair programma neer rondom de cinepoem.

De cinepoem
In de jaren '20 maakten avant-gardisten als Joris Ivens films gebaseerd op gedichten. De carrière van de Nijmeegse Ivens begon zelfs met een cinepoem. In een tijd waarin filmmakers steeds vaker disciplines combineren en mensen gewend zijn om verschillende soorten media tegelijkertijd te consumeren, is de cinepoem weer helemaal terug.

Internationale cinepoem prijs
Op 17 maart zijn tijdens filmfestival Go Short de allerbeste hedendaagse cinepoems te zien en natuurlijk wordt er ook een klassieker op de reel gelegd. Het belangrijkste onderdeel van de avond is de competitie rondom de filmgedichten. Een jury selecteerde elf Europese cinepoems, gebaseerd op gedichten van onder andere E.E. Cummings, Heinrich Heine en Kurt Schwitters. Tijdens deze avond kiest een vakjury de beste film en reikt namens Literair Productiehuis Wintertuin en de Europese Stichting Joris Ivens de Cinepoem Award uit ter waarde van maar liefst ¤ 2.500,-.

Prémière
Behalve de filmklassieker en de hedendaagse cinepoems is er ook een bijzondere prémière. Literair Productiehuis Wintertuin koppelde filmmakers aan dichters en zo kreeg filmmaker Amos Mulder de opdracht om het gedicht Verkeerde Raadhuizen van H.H. ter Balkt te verfilmen. Amos Mulder is een jonge filmmaker waarvan wiens film Ghost of Icarus in 2010 genomineerd was voor de publieksprijs van Go Short. Zijn filmstijl past goed bij het idee van de cinepoem. Tijdens deze bijzondere avond wordt zijn nieuwe film voor het eerst worden vertoond.

Filmfestival Go Short vertoont ieder jaar de beste korte films uit heel Europa. Vier dagen lang zijn meer dan 200 korte fictiefilms, animatiefilms, documentaires en kunstfilms te zien in filmzalen, in de openbare ruimte en op internet. Go Short organiseert daarnaast dagelijks filmfeesten, debatten, lezingen en er is een internationale campus voor filmstudenten. Het volledige programma wordt in februari 2011 bekend gemaakt.

Kijk voor meer info op www.goshort.nl