Gemeente Alkmaar


Leerplichtambtenaar deelt Spijbeljournaal uit op school

Landelijke Dag van de Leerplicht

Donderdagochtend 17 maart 2011 om 8.15 uur delen het hoofd Onderwijs en een leerplichtambtenaar van de gemeente Alkmaar bij het Clusius College het eerste exemplaar van het Spijbeljournaal uit. Dit Spijbeljournaal is ontwikkeld in het kader van de landelijke Dag van de Leerplicht. Een dag waarbij we samen stil staan bij het feit dat kinderen in Nederland het recht hebben om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Ook op andere scholen delen leerplichtambtenaren met de verzuimcoördinatoren de krant uit.

Naar school gaan is niet alleen een plicht maar vooral ook een recht. Zo maken jongeren met een diploma op zak straks meer kans op een leuke en passende baan. Om zoveel mogelijk leerlingen hiervan bewust te maken en te stimuleren door te zetten om dat diploma ook daadwerkelijk te halen delen de leerplichtambtenaren het Spijbeljournaal uit.

De gemeenten Alkmaar, Graft-De Rijp, Schermer, Bergen, Heiloo, Heerhugowaard, Purmerend, Den Helder, Texel, Schagen en het RMC ondersteunen de landelijke Dag van de Leerplicht met de eenmalige uitgave van het Spijbeljournaal voor leerlingen op het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Over de Dag van de Leerplicht
De Dag van de Leerplicht vindt ieder jaar plaatst en is in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Op deze dag organiseren leerplichtambtenaren en scholen in heel Nederland activiteiten om de leerplicht breed onder de aandacht te brengen van ouders, leerlingen en scholen.

De Leerplichtwet schrijft voor dat alle kinderen vanaf hun 5e jaar tot hun 18e, of tot het behalen van een startkwalificatie, volledig leerplichtig zijn. Een startkwalificatie is een havo-, vwo-, of MBO2-diploma. De kwalificatieplicht is bedoeld om jongeren een diploma te laten halen en schooluitval tegen te gaan. Met een diploma op zak vergroten zij de kans op een passende en leuke baan.

Persuitnodiging

Hoofd Onderwijs Petra Buwalda en de leerplichtambtenaar Stella Gonggrijp van de gemeente Alkmaar delen het Spijbeljournaal uit aan leerlingen van het Clusius College. Dit gebeurt op donderdag 17 maart 2011 van 8.15 uur tot 8.45 uur. Het adres: Drechterwaard 10 in Alkmaar.

U bent van harte uitgenodigd daar aanwezig te zijn.