Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

'School? Bekijk 't ....eeens anders!'

Sittard-Geleen, 15 maart 2011 - Op donderdag 17 maart vindt de landelijke Dag van de Leerplicht plaats. Het is voor de achtste keer dat het Regionaal Bureau Leerplicht Westelijke Mijnstreek (RBL) hier aan deel neemt. Het RBL voert de leerplichtfunctie uit voor de gemeenten Beek, Schinnen, Stein en Sittard-Geleen. Dit jaar organiseert RBL op de Dag van de Leerplicht een themamiddag over schoolverzuim voor toekomstige leraren.

Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OC&W) stimuleert jaarlijks de Dag van de Leerplicht. Het thema van dit jaar is: 'School? Bekijk 't... eens anders!' Naar school gaan is namelijk niet alleen een plicht maar vooral ook heel erg leuk. Kinderen hebben het recht om zich te ontwikkelen en een diploma te halen. Maar nog niet iedereen is zich bewust van deze kans en zij verlaten school toch zonder startkwalificatie. Zonde, want zo maak je minder kans op een leuke en passende baan. Tijdens de jaarlijkse dag van de leerplicht worden leerlingen, ouders en scholen bewust gemaakt hoe belangrijk het is om door te zetten en een diploma te halen. Dit jaar organiseert het RBL op de Dag van de Leerplicht een themamiddag georganiseerd voor de derdejaars studenten van de Fontys PABO Limburg te Sittard. Wethouder Thijs van Es van de gemeente Beek zal deze middag openen.

Het derde leerjaar van de PABO-studenten staat in het teken van zorg. Leerplicht is daar een belangrijk onderdeel van. Het doel van deze themamiddag is om de toekomstige leraren kennis te laten maken met de leerplicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. Zij zullen in de toekomst als leraar te maken krijgen met schoolverzuim. Het is belangrijk om als leraar spijbelgedrag goed in de gaten te houden. Spijbelen klinkt vaak onschuldig, maar de ervaring leert dat het een voorteken kan zijn van voortijdig schoolverlaten. Tijdig signaleren van spijbelgedrag is dan ook van groot belang.




Gemeente Sittard-Geleen