VerkeersInformatieDienst

Tweede Coentunnel, tunnel Nijverdal en tunnel Maastricht vertraagd

17 maart 2011, 10:55
De ingebruikname van een drietal tunnels loopt vertraging op. Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft dat de Tweede Kamer laten weten.

De Minister heeft de problemen bij de aanleg van de Roertunnel, de Swalmentunnel (beide A73 Roermond) en tunnel Leidsche Rein (A2 Utrecht) laten evalueren en komt tot de conclusie dat er geen eenduidige normen zijn over wat nu precies een veilige tunnel is. Dat betekent dat steeds lokaal wordt `uitgevochten' welk uitrustingsniveau een tunnel krijgt. Het verhogen van het veiligheidsniveau zorgt voor extra kosten en zorgt er voor dat een tunnel later en minder beschikbaar is. Het Ministerie wil nu voor eenduidige normen gaan zorgen.

Bij zeven projecten die op dit moment in uitvoering of voorbereiding zijn moeten die nog te ontwikkelen eenduidige normen al toegepast gaan worden. Voor drie projecten, namelijk die reeds in uitvoering zijn, betekent dat vertraging. Zo zal de openstelling van de 2e Coentunnel met 3 tot 9 maanden worden vertraagd, de Combintunnel in Nijverdal (N35) met 8 tot 11 maanden en de tunnel in de A2 bij Maastricht met maximaal een jaar. Bovendien verwacht de Minister dat vanwege het aanpassen van de uitvoering van deze drie tunnel de kosten met 55 tot 150 miljoen zullen oplopen.