Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 maart 2011

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de minister van Defensie over het bericht dat Assen de Johan Willem Friso kazerne gaat verliezen


1. Kent u het bericht dat de kazerne in Assen de luchtmobiele brigade, de mortierbrigade en de mbo opleiding moet sluiten? Kunt u aangeven in hoeverre het hier inderdaad om een gerucht gaat? Waaruit zou de geciteerde ' legertop' de informatie hebben kunnen opmaken? (dagblad van het noorden, 17 /03/ 2011)


2. Als het gerucht klopt, betekent dit vervolgens dat de kazerne de facto dicht gaat en dat de werkgelegenheid voor het noorden daarmee definitief verloren is?


3. Welke gevolgen heeft dit voor de nieuwe instroom bij het defensiepersoneel? Wat betekent dit voor de opleidingscapaciteit en de samenwerking met de ROC's? Welke onderwijsinstellingen in het Noorden zullen hiervan het eerst klappen krijgen? Tot hoeveel verlies van banen zal het vervolgens op deze instellingen gaan leiden?

3. Kunt u aangeven, hoe zich een dergelijke situatie verhoudt tot de aangenomen motie Heijnen (PvdA) , waarin wordt gevraagd de werkgelegenheidsgevolgen van de rijksbezuinigingen evenwichtig te verdelen?


4. Vindt u het verlies van duizenden banen in het noorden, waar toch al een ijle werkgelegenheidsstructuur is, een evenwichtige en evenredige ingreep?


5. Wanneer kan de Kamer de brief verwachten met uw plannen over de bezuinigingen en de regionale gevolgen ervan?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag