Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 maart 2011

Vragen van het lid Çelik (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over de Rotterdamse aanpak van spijbelaars tussen 18 en 23 jaar


* Bent u op de hoogte van de afspraken die onderwijswethouder Hugo de Jonge van Rotterdam heeft gemaakt met de regiowethouders over het inschakelen van ouders van volwassen mbo leerlingen? "Ook oudere spijbelaars aangepakt" in Sp!ts, 17 maart 2011, http://www.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/03/ook_oudere_spijbelaars_aangepa.html.


* Zo, ja, wat vind u van deze afspraken?


* Kunt u zich het debatvan 2 februari 2011 over de verzuimregeling in de Tweede Kamer nog herinneren waarin ik had opgeroepen om de ouders van volwassen mbo leerlingen actief te betrekken bij de verzuimregeling nog voordat de leerplicht werd ingeschakeld? Motie van het lid Çelik op stuk 32 356, nr. 15.


* Is uw reactie nog steeds dat u de motie ontraadt omdat deze in strijd is met de wet, zoals u tijdens het debat suggereerde? Handelingen van de Tweede Kamer, 2 februari 2011, blz. 47-4-55.


* Bent u het met mij eens dat het maken van afspraken altijd mogelijk is en dit niet altijd bij wet geregeld hoeft te worden? Zo ja, waarom heeft u dan mijn motie met precies dezelfde strekking als de afspraken die nu zijn gemaakt door onderwijswethouders in de regio Rotterdam-Rijnmond, ontraden?


* Bent u met mij van mening dat u niet alleen mijn fractie maar feitelijk de Tweede Kamer op het verkeerde been heeft gezet door de uitgesproken intentie technisch t benaderen en af te doen?


* Bent u met mij van mening dat deze werkwijze in het hele land ingevoerd zou moeten worden? Zo nee, waarom niet?


* Als u vraag 5 met ja heeft beantwoord, welke acties gaat u ondernemen om het hele land warm te krijgen om de ouders van mbo-studenten van 18 jaar en ouder actief te betrekken bij het verzuimbeleid?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag