Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 17-03-2011

Internet
TopX

JONGEREN: LEEFTIJD RIJBEWIJS NIET VERLAGEN

Een meerderheid van de jongeren (59 procent) vindt het een slecht plan om de leeftijd waarop jongeren kunnen beginnen met hun rijopleiding te verlagen van 18 naar 16,5 jaar. Minister Schultz van Haegen wil deze leeftijdsverlaging vanaf november 2011 laten ingaan. Jongeren vinden dat je pas vanaf 18 jaar het inzicht hebt en de verantwoordelijkheid aan kunt om alleen de weg op te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van TopX, het jongerenpanel van EenVandaag, onder 1.500 jongeren tussen de 12 en 24 jaar.

De jongeren die al een rijbewijs hebben zijn het meest tegen: driekwart van hen (76 procent) is tegen het plan van de minister. 'Er gebeuren dan meer ongelukken omdat je op die leeftijd nou eenmaal minder goed risico's kunt inschatten', aldus een tegenstander.

Rijden onder begeleiding?
Over het plan om 17-jarigen die hun rijbewijs hebben gehaald eerst een jaar onder toezicht te laten rijden van een ervaren bestuurder- zoals de minister wil-zijn de meningen verdeeld. De helft (50 procent) van de deelnemers vindt dit een goede maatregel, 46 procent juist niet. De jongeren onder de 18 jaar zijn het meest enthousiast over het begeleid rijden: 69 procent van hen vindt dit een goed plan. Een vijfde van de TopX-leden (20 procent) die al een rijbewijs heeft, had het eerste jaar liever onder begeleiding gereden.

Rijstijl
De deelnemers die een rijbewijs hebben geven zichzelf gemiddeld een 7,5 voor hun rijstijl. Niet iedere jonge automobilist houdt zich aan de regels. Ruim negen van de tien (92 procent) geeft aan wel eens te hard te rijden, ruim een derde (34 procent) belt niet altijd handsfree en drie op de tien (30 procent) sms't onder het autorijden.

Verkeersergernissen
In het onderzoek is ook gevraagd naar de grootste ergernis in het verkeer. 'Geen richting aangeven' scoort het hoogst. De helft (51 procent) stoort zich aan medeweggebruikers die zich daar schuldig aan maken. 'Langzame automobilisten' (35 procent) staat op twee en 'afgesneden worden' (30 procent) maakt de top 3 van ergernissen compleet.

Over het onderzoek
TopX is het jongerenpanel van het actualiteitenprogramma EenVandaag, voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 10 en 15 maart 2011, deden 1.500 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land. Op de website www.top-x.nl is het volledige onderzoek terug te vinden.