www.nucleairrisico.be druk bezocht

17/03/2011 14:13

crisiscentrum

Catastrofes Japan: Crisiscentrum coördineert informatie-uitwisseling rond veiligheid

Het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken zet momenteel haar coördinatie voort wat de catastrofes in Japan betreft. Deze coördinatie, één van de dagelijkse opdrachten van het Crisiscentrum, houdt in dat alle beschikbare informatie snel en doeltreffend wordt uitgewisseld tussen alle betrokken diensten. Het hoofddoel daarbij is de veiligheid van de Belgen in de getroffen regio en in eigen land te vrijwaren.

Daarnaast beheert het Crisiscentrum ook de informatiecampagne rond nucleair risico en de verdeling van nieuwe jodiumtabletten in de 20 km-zones rond nucleaire sites in ons land. Deze verdeling is gestart op maandag 14 maart.

Het Crisiscentrum heeft naar aanleiding van de campagne een infonummer geopend (0800 14 689) waar mensen met vragen rond de campagne terecht kunnen. Uit de eerste cijfers blijkt dat een kwart van de mensen die bellen met vragen zitten rond de situatie in Japan. De andere oproepen gaan hoofdzakelijk over lokale situaties in de 20 km-zones. De meeste mensen vinden antwoord op de website over de campagne.

Jaak Raes, directeur-generaal van het Crisiscentrum: "De prioriteit van de overheid is ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen in de 20 km-zones rond nucleaire sites goede informatie krijgen - weten wat ze moeten doen in geval van een incident - en dat ze jodiumtabletten in huis hebben."

Naast de nieuwe campagne die gelanceerd is door de overheid, hebben ook de catastrofes in Japan duidelijk een rol gespeeld in de sensibilisering van de Belgische burgers voor preventie omtrent nucleaire risico' in ons land.

Uit reacties van apothekers in de 20 km-zones rond nucleaire sites blijkt nu dat meer mensen gesensibiliseerd zijn en in hun apotheek jodiumtabletten zijn gaan halen. Daarnaast krijgen ook apothekers van buiten de zones vragen van burgers om jodiumtabletten. De bedoeling van de overheidscampagne is in de eerste plaats van de burgers in een 20 km-zone rond een nucleaire site wonen, te informeren, te sensibiliseren en te bevoorrraden van jodiumpillen.

Goede reflexen

Behalve het in huis halen van jodiumpillen focust de preventiecampagne van de overheid ook op het verspreiden van informatie, met name de 5 goede reflexen bij een nucleair ongeval:

-Blijf binnen of ga naar binnen.

-Sluit ramen en deuren.

-Luister naar de radio en kijk TV.

-Telefoneer niet onnodig.

-Laat uw kinderen op school.

Call center en website

In de 20 km-zones rond nucleaire sites in België wonen in totaal 1,2 miljoen mensen. Voor burgers met vragen onder hen heeft het Crisiscentrum een website geopend en een callcenter opgericht waar je terecht kon vanaf maandag 14 maart.

De website over de campagne kreeg op drie dagen tijd al 20.400 bezoekers. Van maandag 14 tot en met woensdag 16 maart hebben 405 mensen naar het callcenter gebeld. 53 onder hen wonen buiten de 20 km-zones.

Er worden hoofdzakelijk vragen gesteld over:

- 93 mensen hebben vragen gesteld over de situatie in Japan.

- 88 mensen wilden informatie over de situatie rond de nucleaire site van Doel. De antwoorden op hun vragen stonden op de websites van de campagne rond de jodiumtabletten, van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken (reisadvies) en van het Federaal Atoomagentschap . De operatoren van het callcenter hebben hen dan ook naar de websites verwezen.

- 61 mensen vroegen inlichtingen over de situatie rond de nucleaire site in Mol-Dessel. Ook zij zijn geholpen met info op de websites.

- 53 mensen belden van buiten de 20 km-zones.

- 39 mensen hadden vragen over de toestand in de buurt van de site in Tihange en ook zij vonden antwoorden op de websites.

De overige vragen gingen over de plek waar burgers jodiumtabletten kunnen afhalen en over de sites van Fleurus, Borssele in Nederland en Chooz in Frankrijk.

Info: www.nucleairrisiso.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel