Ingezonden persbericht


Persbericht

Donderdag 17 maart 2011, no .

Dienstverlening vanaf 1 april voor alle bedrijven en kennisinstellingen toegankelijk Uitbreiding dienstverlening Expat Center Brabant zet voort

Een jaar na de opening heeft de dienstverlening van het Expat Center Brabant een volgende fase bereikt. Na gestart te zijn met het aanbieden van diensten en producten aan een pilotgroep (internationale) bedrijven, kunnen vanaf 1 april 2011 alle bedrijven en kennisinstellingen in Brabant gebruik maken van de versnelde procedures en dienstverlening van het Expat Center. Op 28 maart organiseert het Expat Center Brabant een bijeenkomst om een toelichting te geven op deze dienstverlening.

Tijdens deze Expat Center Brabant Conference, wordt onder andere nader ingegaan op de Expat Center procedure van de Immigratie en Naturalisatie Dienst. Daarna bieden de commerciële partners van het Expat Center diverse workshops aan met betrekking tot personeelsbeleid en het in dienst nemen en begeleiden van expats.

Het Expat Center Brabant opende op 25 februari 2010 haar deuren in Tilburg en Eindhoven. Het samenwerkingsverband tussen deze gemeenten, de Provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, Brainport Development, Midpoint Brabant en de Immigratie en Naturalisatie Dienst heeft als doel een snellere en betere dienstverlening tot stand te brengen voor bedrijven en kennisinstellingen en voor werknemers uit het buitenland die zich in Brabant willen vestigen.

Door gebruik van de Expat Center procedure, kan het aanvragen van verblijfsdocumenten al kan worden opgestart als de expat nog in het land van herkomst is. Bij aankomst in Nederland kan de expat dan in één bezoek aan het Expat Center de (voorlopige) verblijfsvergunning van de Immigratie en Naturalisatie Dienst in ontvangst nemen en zich inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie van Eindhoven, Tilburg of Veldhoven. Dit kan een privé adres zijn, maar ook een bedrijfsadres of hoteladres. Naast de afspraak voor formaliteiten kan iedere expat hier ook terecht voor informatie over onder andere huisvesting, financiën, belasting en onderwijs.

Internationaal vestigingsklimaat
Om de ambitie van deze toptechnologische regio van wereldformaat te verwezenlijken is een optimaal internationaal vestigingsklimaat van groot belang. Kennis en innovatie zijn sleutelwoorden voor het Brabantse bedrijfsleven dat hiervoor continu op zoek is naar hooggekwalificeerd personeel, ook vanuit het buitenland. "Brabant is een open provincie: open voor verandering en nieuwe ideeën. We staan dus ook open voor internationaal georiënteerde en innovatieve expats, die onze cultuur en economie versterken" aldus Lily Jacobs, gedeputeerde Economie, Duurzame Ontwikkeling en Europa. "De Expat Centers in Eindhoven en Tilburg zijn belangrijk om deze expats de weg te laten vinden in Brabant."

Aanwinst
In de high tech industrie in Brabant zijn veel hoogopgeleide buitenlanders werkzaam die waardevolle kennis inbrengen. Volgens Bert-Jan Woertman, Manager Business Development & Communication bij High Tech Campus Eindhoven, is het Expat Center een aanwinst. "Op de Campus zijn hoog opgeleide internationals werkzaam van ruim 50 nationaliteiten. Een gastvrije en gestroomlijnde ontvangst van deze groep is van groot belang. Zij zijn onze ambassadeurs in het buitenland." Het Expat Center Brabant draagt hieraan bij doordat hun procedure de bedrijven en expats veel tijd en energie besparen.

Meer informatie over het Expat Center Brabant en de conferentie is te lezen op www.expatcenterbrabant.com.