Ingezonden persbericht


http://www.lochem.nl/glc/website/webgen.nsf/(framesets)/Internet?opendocument&Body=http://www.lochem.nl/glc/website/webgen.nsf/page?openagent&id=_5F3270D586A420C4C1257856004ABED3

Stand van zaken herinrichting Kleine Markt Lochem

De afgelopen week zijn er berichten in de media verschenen waarin geconcludeerd werd dat de gemeenteraad onvolledig geïnformeerd zou zijn over de mogelijkheden en onmogelijkheden tot het behoud van de lindes op de Kleine Markt in Lochem. Deze conclusie wordt niet door het college van B&W onderschreven. Zij is van mening dat de gemeenteraad alle relevante en noodzakelijke gegevens heeft ontvangen om een goed besluit te kunnen nemen. Hieronder treft u in chronologisch overzicht de stappen die zijn genomen. Het volledige memo wat verzonden is naar de gemeenteraad kunt u hier lezen.

Op 11 maart jl. werden de zeven nog resterende lindebomen op de Kleine Markt gekapt. Hiermee is feitelijk een begin gemaakt met de herinrichting van de Kleine Markt. Het plan voorziet in de herplant van nieuwe bomen. De herinrichting wordt verder uitgevoerd in oktober 2011.

Voorjaar 2009 gestart met de voorbereidingen
In het voorjaar 2009 startte de gemeente Lochem de voorbereidingen voor de herinrichting van de Kleine Markt. De herinrichting van de Grote Markt en de Walderstraat waren toen afgerond. Belangrijk punt bij de herinrichting was het behoud of de kap van de lindes. Om hiervan een goed beeld te krijgen, werd besloten een rapportage te laten maken. Allereerst wilde de gemeente Lochem de actuele vitaliteit van de lindes duidelijk in beeld krijgen. Bureau BSI werd hiertoe opdracht gegeven en rapporteerde in juli 2009. In aanvulling op deze opdracht is nog nader advies gevraagd bij BSI om de beheersmatige kant van de in het eerst genoemde rapport mogelijke oplossingen in beeld te brengen. Middels een offerte/kostenraming van BSI (september 2009) zijn de twee oplossi ngen beschreven: één met behoud van de lindes en één zonder behoud van de lindes. Bij dit voorstel werden overigens de herinrichting van de Kleine Markt noch de graafwerkzaamheden betrokken. Inhoudelijk doet de kostenraming geen uitspraken over de (on)mogelijkheid tot behoud van de lindes, dat was de reden waarom deze offerte/kostenraming niet betrokken is bij het nemen van het besluit. Vervolgens werd aan bureau Pius Floris opdracht gegeven ook naar de toekomstverwachting van de lindes te kijken na herinrichting en graafwerkzaamheden op de Kleine Markt. Dit rapport werd in oktober 2009 ontvangen.

In oktober 2009 was er een formele inspraakronde voor het herinrichtingsplan kleine Markt. Hierop zijn vier reacties ontvangen en deze zijn beantwoord in een reactienota. Hierna is in november 2009 de kapvergunning afgegeven en heeft de gemeenteraad in december 2009 haar fiat gegeven aan de kap van de bomen en de herinrichting van de kleine Markt.

Bezwaren door particulieren en bomenstichting
Door een aantal particulieren en de bomenstichting is bezwaar ingediend tegen de kapvergunning. Vanwege dit bezwaar werd de herinrichting uitgesteld omdat er anders na kap een onomkeerbare situatie zou zijn. Na behandeling van het bezwaar heeft het college besloten de kapvergunning in stand te laten. De bomenstichting is niet in beroep gegaan tegen het besluit van het college. Wel heeft de bomenstichting, ruim buiten de daarvoor geldende termijnen, alsnog beroep aangetekend tegen de beslissing op bezwaar en heeft zij diverse juridische procedures opgestart om de kap uit te stellen cq de kapvergunning in te laten trekken. In het kort geding van afgelopen donderdag oordeelde de rechter dat de bomenstichting geen schijn van kans had. Om te voorkomen dat de bomenstichting zou worden veroordeeld in het betalen van de proceskosten is zij met de gemeente overeen gekomen dat de gemeente de eigen proceskosten zou betalen en de stichting haar overige procedures zou intrekken.

Minder budget voor herinrichting Markt
Tussentijds trad er in de voorbereiding van de uitvoering van de herinrichting voor de Kleine Markt een financieel probleem op vanwege een fors lagere EU subsidie. Ook bleek dat de kosten voor de herinrichting van de Grote Markt hoger waren uitgevallen dan gepland. Het college stelde de gemeenteraad voor de herinrichting van de Kleine Markt sober uit te voeren. Dit hield in dat er geen grondwerkzaamheden zouden worden uitgevoerd en dat de lindes zouden blijven staan. Op 14 februari 2011 besloot de gemeenteraad extra budget beschikbaar te stellen en heeft de gemeenteraad nogmaals bevestigd dat uitvoering moet worden gegeven aan het inrichtingsplan Kleine Markt, inclusief de kap van de bomen. Het college is op 11 maart 2011 gestart met de uitvoering van de herinrichting van de Kleine Markt.