Ingezonden persbericht


Rotterdam, 17 maart 2011

PERSBERICHT

IJSBEERTJE VICKS VERKENT BUITENWERELD

Ijsbeertje Vicks uit Blijdorp heeft vandaag de eerste stapjes buiten gezet. Na drie maanden in het beschermde kraamhol, was het nu echt tijd om het ruime buitenverblijf te gaan verkennen, samen met moeder Olinka. Het is alweer veertien jaar geleden dat er voor het laatst een ijsbeerbaby op Rotterdamse bodem rondliep: dus een bijzondere gebeurtenis!

Vicks was helemaal niet bang en heeft bijna het hele gebied al verkent. Tot ieders grote verrassing dook de ijsbeerbaby zomaar spontaan in het grote waterbassin. Moeder Olinka raakte niet in paniek, maar sprong zelf ook in het water en hielp de kleine behoedzaam op de kant. Aan alles is te merken dat Olinka een zeer ervaren moeder is die al eerder jongen heeft gehad.

's Morgens vroeg stonden de eerste fans onder de bezoekers al klaar om het ijsbeertje als een van de eersten naar buiten te zien gaan. Het is de bedoeling dat Vicks zich vanaf nu elke dag buiten zal tonen aan het publiek. Moeder en jong zullen zich in het begin ook af en toe willen terugtrekken in het kraamverblijf, maar dan kan het publiek ze in principe volgen op de webcam-schermen in het ijsberenverblijf. In de weekenden zullen de verzorgers in een speciaal ijsberenpraatje de laatste nieuwtjes vertellen over Vicks om circa 14.30 uur. Ook staan vrijwilligers klaar om vragen te beantwoorden.

IJsberen in de natuur worden, zoals bekend, bedreigd door o.a. de opwarming van de aarde.

Blijdorp probeert de bezoekers bewust te maken van deze problematiek middels educatie en vraagt hen ook om een actieve bijdrage te leveren aan de bescherming van ijsberen in het wild. Gekozen is voor een natuurbeschermingsproject van het WNF in Spitsbergen.

FOTOWEDSTRIJD IJSBEERTJE VICKS

Nu ijsbeertje Vicks het buitenverblijf dagelijks naar buiten gaat, zal er veel worden gefotografeerd door het publiek. En het staat buiten kijf: ijsbeertje Vicks is zeer fotogeniek! Daarom start Diergaarde Blijdorp vanaf donderdag 17 maart een fotowedstrijd. Wie maakt de mooiste, vertederendste, grappigste of origineelste foto van ijsbeertje Vicks? De wedstrijdfoto kan worden ge-upload in het foto-album op de website van Blijdorp: www.diergaardeblijdorp.nl/ijsbeertje Hier staan ook de voorwaarden voor de wedstrijd vermeld. De online fotowedstrijd loopt tot en met 30 juni.

Er zijn bijzondere prijzen te winnen, zoals een exclusieve Vip-dag in Blijdorp voor 2 personen, inclusief een kennismaking met de ijsbeerverzorgers en kwalitatief mooie camera's (dankzij Canon). In de kindercategorie zijn er ook funcamera's te winnen.

Wie extra beslagen ten ijs wil komen, kan eerst een ijsberen-fotografieworkshop volgen bij Blijdorps huisfotograaf Rob Doolaard. Reserveren kan via de Blijdorp-website www.diergaardeblijdorp.nl/fotografie/

ONLINE IJSBERENSPEL

De site van Diergaarde Blijdorp is uitgebreid met een nieuw 'cool' ijsberenspel. Kinderen (vanaf ca. 5 jaar) kunnen spelenderwijs leren wat een ijsbeermannetje op de Noordpool zoal moet doorstaan om een vrouwtje te vinden... Het doel is om zo snel en goed mogelijk drie proeven te volbrengen. Zo kun je de 'game'ijsbeer vanaf een ijshelling vol obstakels naar beneden manoeuvreren en word je uitgedaagd om zoveel mogelijk vis te vangen om zijn honger te stillen. Als derde en laatste onderdeel vaart de ijsbeer op een ijsschots langs de Arctische kust en blijkt het een ware beproeving om alle afbrekende ijspegels te ontwijken.

Maandelijks worden 10 winnaars getrokken die een BlijdorpVicks-pakketje winnen. Het ijsberenspel loopt tot de eerste verjaardag van ijsbeertje Vicks (6 december). De speler met de beste score krijgt een ijsberenVIP-dag in Blijdorp als prijs aangeboden. Ga naar www.diergaardeblijdorp.nl/ijsbeertje om mee te doen.--------------------------------------------------------------------------------