Ingezonden persbericht


PINK! weet wel wat stoere vaders zijn

Het TROS-programma 'Mijn vader is de beste' heeft in de afgelopen week veel losgemaakt in de dierenbeschermingswereld. In het programma moesten vaders elkaar aftroeven in het met de mond oppakken van kaasblokjes uit een glazen bak, met daarin honderden levende muizen. De muizen zaten lagendik op elkaar, waren zichtbaar gestrest en liepen kans te worden verdrukt. De TROS heeft inmiddels gereageerd op de vele klachten, onder andere die van PINK!, de politieke jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren. PINK! vindt deze reactie onbevredigend en kondigt een tegenactie aan: de zoektocht naar de stoerste papabeer van 2011.

In een tweede brief legt PINK! voorzitter Barbara van Genne uit waarom de argumenten van de TROS niet deugen. De TROS beroept zich onder meer op de aanwezigheid van een verzorger die toezicht moest houden op het dierenwelzijn. Van Genne: "Dat zal best, maar als je honderden paniekerige muizen in een bak op het podium hebt staan, en één verzorger met een toneelkijkertje achter de coulissen, dan kun je moeilijk zeggen dat het dierenwelzijn gegarandeerd is. Op de tv-beelden was voor iedereen duidelijk te zien dat de dieren gestrest waren." De TROS wijst er ook op dat de dieren maximaal 20 minuten achtereen in de bak mochten zitten. PINK! vindt dat behoorlijk lang.

Het belangrijkste punt voor PINK! is echter dat met dit tv-programma aan kinderen een verkeerd signaal wordt gegeven. Bestuurslid Pablo Moleman: "Het is niet nodig om dieren te gebruiken voor dit soort plat amusement. Wij vinden het ook niet ethisch. Kinderen krijgen de boodschap dat je dieren zomaar mag doen lijden voor het vermaak. Voor de vaders was het natuurlijk ook behoorlijk vernederend, maar het programma doet het lijken alsof dit soort grappen nog stoer zijn ook."

Om tegengas te geven lanceert PINK! de actie ´Stoere papa´s'. Op www.pinkpolitiek.nl is een oproep geplaatst: "Ook al is het inderdaad eng om je hoofd in een bak met muizen te steken, het is zeker niet stoer om dieren pijn te doen! Echte stoere papa´s redden juist dieren en laten daarmee zien hoe je goed met dieren om kunt gaan." Kinderen kunnen hun papa aanmelden voor de verkiezing van Stoerste Papa van Nederland: Heeft jouw vader wel eens een dier in nood geholpen of is hij agent bij de dierenpolitie? Is jouw papa soms vrijwilliger bij de dierenambulance of werkt hij misschien bij een organisatie die opkomt voor dieren? Stuur ons dan jouw stoere papa-verhaal op stoerepapa@pinkpolitiek.nl, waarin je ons uitlegt waarom jóuw vader de dierenheld is die wij zoeken! " Op vaderdag, 19 juni 2011, zal de winnaar bekend worden gemaakt.

---
EINDE PERSBERICHT