MBO raad

VWS Stagefonds: EUR 99 miljoen per jaar voor stages in de zorg

14-03-2011 - Het kabinet heeft besloten het VWS Stagefonds Zorg voort te zetten. In 2011 bevat het stagefonds EUR 73 miljoen. Voor 2012 is EUR 99 miljoen beschikbaar.

Het stagefonds is voor de zorgsector een waardevol instrument om meer en betere stages te realiseren, aandacht te besteden aan de toekomstige arbeidsmarktkrapte en het belang van goed personeelsbeleid te agenderen. Het stagefonds heeft sinds 2008 met name in het mbo een kwalitatieve en kwantitatieve impuls aan de stages gegeven.

Het stagefonds is in 2008 gestart. Vanuit dit fonds krijgen zorginstellingen een vergoeding per stageplaats. In 2010 is EUR 99 miljoen uitgekeerd aan ruim 1.400 zorgorganisaties voor in totaal 100.000 stages van mbo- en hbo-studenten.

Evaluatie VWS Stagefonds
Onlangs is het stagefonds geëvalueerd. De bedrijfstakgroep GDW (Gezondheidszorg, Dienstverlening en Welzijn) van de MBO Raad heeft een bijdrage geleverd aan deze evaluatie. De belangrijkste conclusies zijn:
* In de afgelopen drie jaar zijn er meer stageplaatsen aangeboden en gerealiseerd in het mbo (bol en bbl). Het aantal stageplaatsen voor bbl'ers is met 20% gestegen ten opzichte van 2008. De positieve ontwikkeling van het aantal stageplaatsen is mede te danken aan het stagefonds.

* De kwaliteit van de stageplaatsen is de afgelopen jaren verbeterd. Het stagefonds was vooral doorslaggevend in `het mogelijk maken van' betere stageplaatsen.

* De regeling is doelmatig. De regeling geniet een grote bekendheid en de communicatie is helder.

Bijlagen
VWS Evaluatie Stagefonds kernrapport
VWS Arbeidsmarktbrief aan de Tweede Kamer

Meer informatie
www.mboraad.nl/gdw

Bron/Auteur: Webredactie