Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Den Bosch, 17 maart 2011

Houdt het onderwijs de leerling bij?

Bezieling vormt de verbinding bij inzet ict voor onderwijsvernieuwing Vandaag vond in het Provinciehuis in Den Bosch het Onderwijscongres plaats met als thema `Duurzame vernieuwing in lerend Brabant: op zoek naar de sleutel voor versnelling'. Meer dan 250 onderwijsprofessionals, bestuurders, schoolleiders, onderwijswethouders en ambtenaren en ouders kwamen bijeen om ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen hoe je met inzet van ict onderwijsvernieuwing kan realiseren en versnellen. Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, gaf het startsein en benadrukte dat onderwijsprofessionals vooral vanuit hun professie en ambitie ict en technologie implementeren in het onderwijs en daarbij de regie te houden. `Nadenken over ict in het onderwijs begint met het ontwikkelen van een visie: wat voor school wil je zijn, wat wil je bereiken met je leerlingen?', aldus van de Donk. Onderwijscongres ­ concrete oplossingen voor onderwijsvraagstukken Tijdens het drukbezochte onderwijscongr es werden tal van workshops en discussierondes gehouden over vraagstukken als: de rol van de schoolleider, wat is nodig om onderwijs nu te laten aansluiten op de eisen in 2020, hoe kan de school samenwerken met de omgeving zodat leren beleven wordt, welke rol speelt ict in deze vraagstukken. Organisaties als TNO, Kennisnet, Innovatieplatform VO-raad en vele anderen leidden de discussies en gaven prikkelende inleidingen over deze onderwerpen.

Aan het einde van de middag presenteerden de discussieleiders de concrete acties en uitkomsten vanuit de discussierondes. `Mooi om te zien en terug te horen dat deze middag jullie inspireert om tot actie over te gaan, hiermee hebben we de sleutels tot versnelling in handen'. Dat was de conclusie van dagvoorzitter Marijke Kral. Challenge ­ `Get connected' Speciale aandacht was er voor de presentaties van twee teams die de uitkomsten van de Challenge presenteerden. De teams zijn gedurende 1 week op 1 locatie aan de slag gegaan om een complex onderwijsvraagstuk op te lossen. Opdracht was om een visie te ontwikkelen over de leerkracht anno 2020 met als thema `Get Connected'. De uitkomsten schetsen een beeld waarin de leerkracht in 2020 meer en meer een gids is voor de leerling, inspirator en navigator in het kennislandschap. Via www.getconnected2020.nl kan iedereen een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van deze toekomstbeelden. De presentaties van de inleiders zijn vanaf wo ensdag 23 maart te vinden op de website van Schoolnet Brabant (www.schoolnetbrabant.nl/onderwijscongres).

Schoolnet Brabant in het kort (www.schoolnetbrabant.nl) Schoolnet Brabant wil voor onderwijsinstellingen en hun partners het aanspreekpunt zijn voor de realisatie van breedbandinfrastructuren, dienstenontwikkeling en professionalisering. Door samenwerking, kennisuitwisseling en bundeling van vraag wil Schoolnet Brabant: · Een Brabantbrede samenwerking vormgeven waarin onderwijs en logische partners (overheden, maatschappelijke instellingen) kennis en ervaring delen · Nieuwe initiatieven in de regio stimuleren en ontsluiten voor het netwerk · Collectieve voordelen op het gebied van infrastructuur, onderwijsdiensten en professionalisering benutten. -------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie,