Energierekening gaat fors stijgen


EINDHOVEN, 20110317 -- De grondstofprijzen voor energie rijzen momenteel de pan uit. Niet alleen betalen consumenten een historisch hoge prijs voor benzine aan de pomp. Ook de rekening van gas en elektriciteit over 2011 valt straks veel hoger uit. Deze prijsstijgingen worden veroorzaakt door de onlusten in Libië, het stilleggen van kerncentrales in Japan en maatregelen die de Duitse overheid heeft aangekondigd. Om deze prijsstijgingen binnen de perken te houden, adviseert Vereniging de Vastelastenbond om de prijzen voor gas en elektriciteit vast te zetten.

Sinds vrijdag 11 maart zijn de energieprijzen opnieuw explosief gestegen. Eerst zorgde de onrust in het Midden-Oosten voor een fikse prijsopdrijving van ruwe olie. Nu hebben ook de aardbeving en de tsunami in Japan directe gevolgen voor de energieprijzen. Japan moet als grootverbruiker van energie namelijk op zoek naar alternatieve brandstoffen, omdat een aantal kerncentrales op non-actief is gesteld. Deze beslissing van de Japanse overheid zorgt voor een grotere vraag naar alternatieve brandstoffen en dus stijgende olie- en kolenprijzen.

Veiligheid kerncentrales

Ook in Europese landen zorgen de problemen met de Japanse kerncentrales voor opschudding.  De veiligheid van kernenergie wordt weer punt van discussie. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld besloten om zeven van zijn oudste kerncentrales stil te leggen voor veiligheidsinspecties. De Duitse kerncentrales nemen een kwart van de Duitse elektriciteitopwekking  voor hun rekening. De aankondiging van deze maatregel leidde  deze week direct tot hogere inkoopprijzen in Duitsland en Nederland.

Vaste of variabele prijzen

Consumenten kunnen zich niet wapenen tegen stijgende benzineprijzen. Bij energie hebben ze die mogelijkheid wel. Zo kunnen ze via de Vastelastenbond tegen een variabel tarief energie afnemen. Als de inkoopprijzen stijgen, ontvangen ze direct een energiealarm. Dit energiealarm heeft een dubbele functie:  consumenten krijgen uitleg over de huidige situatie én ze ontvangen een toekomstverwachting. Op basis van deze objectieve informatie kunnen consumenten vervolgens een weloverwogen keuze maken:  de prijs vast  zetten of de prijs variabel laten. In de huidige situatie adviseert Vereniging de Vastelastenbond om de prijzen voor gas en elektriciteit vast te zetten.  Bovenstaande prijsstijgingen zijn immers nog niet doorberekend in de energieprijs. Dat gebeurt twee keer per jaar.

Geld besparen met de energierekening

Vereniging de Vastelastenbond is een inkoopcollectief en belangenbehartiger voor consumenten. Door consumenten te verenigen worden kortingen en verbeterde voorwaarden bedongen bij leveranciers van vaste lasten. In het verleden bespaarden gebruikers van bovenstaande service veel geld op hun energierekening. Deze besparing kan zelfs oplopen tot honderden euro’s per jaar. Het bedrag dat consumenten zo verdienen, staat los van het verschil in energieprijs tussen diverse aanbieders en het voordeel dat ze kunnen behalen met collectieve inkoop.