Nieuwe Aanwinsten Gallery Delaive The European Fine Art Fair 2011

17/12/2010 16:23

Gallery Delaive

Voor de TEFAF editie 2011 heeft Gallery Delaive nieuw aanwinsten te zien in stand nummer 482 op 18 Maart 2011.

Karel Appel (1921-2006) was begin jaren zeventig voornamelijk werkzaam in Frankrijk. Hij reisde in deze periode naar Zuid Amerika, Mexico, India, Nepal, Indonesië en Japan. Hij genoot van de diversiteit van landschap, de hoogtes van de gebergten. In 1975 schilderde Appel het werk "Looking over the Mountain". De stijl van Appel is expressief en kleurrijk. Zelf zei Appel over de totstandkoming van een doek:

'Colors emerge unconsciously from your personal life. That's human, I think..... I torture matter to extract expression from it. I fight with the paint. The paint responds to everything that you do to it. What I've just finished painting, I destroy and I begin all over again, and then look at the new space that I've conquered. During your fight with matter you grow, as it were, toward an image, which has to do with the sketches that you made or with the photographs that you've seen.... You paint until the canvas is filled with yourself, until you can't go any further.'

Kees van Dongen (1877-1968) was één van de grootste schilders van glamour en decadentie in de 20ste Eeuw. Zijn schilderijen tonen de schoonheid en de levenstijl van de hogere Franse klasse, vooral de Parijse Society. Naast beeltenissen van de society schilderde Van Dongen ook diegene die zorgden voor hen vermaak, de dansers, zangers en prostituees zelf. De elegante badplaats Deauville in Zuid Frankrijk was een van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen voor de Franse society. Deauville was een luxe kuuroord met een direct treinverbinding naar Parijs, uitermate geschikt om ongehaast langs het strand te paraderen en de paardenrennen bij te wonen. In "Deauville" stelt Van Dongen het gehele spectrum van een strandscène op en in het water voor, de uitbundigheid en de elegantie van de levenstijl aan de kust is af te lezen aan de spelende kinderen en de moeders die elegant paraderen langs de kustlijn.

Niki de Saint Phalle (1930-2002) wordt dit jaar geëerd met een tentoonstelling in het Glaspaleis in Heerlen. In deze tentoonstelling van de Saint Phalle wordt zichtbaar gemaakt hoe naast artistieke en culturele ook existentialistische, politieke, morele en feministische vraagstukken een rol spelen in het werk. Vertrekkend bij de algemeen bekende, toegankelijke werken, bij het "joie de vivre" van de kleurrijke sculpturen en grafiek uit de latere periode, wordt de bezoeker bij de hand genomen om via een "outside-in"- benadering een ontdekkingsreis te maken terug in de tijd en zo kennis te maken met de "essentiële Niki", een reis langs vroege Nana's, bruiden en monsters, shooting-paintings, altaren, films en assemblages, die eindigt bij het mozaïek zelfportret uit 1958/59. Gallery Delaive toont op TEFAF 2011 een uniek werk van de Saint Phalle, "Nana on a Dolphin" gemaakt in 1999. Na de TEFAF toont Gallery Delaive een selectie van de Saint Phalle haar latere sculpturen. Deze tentoonstelling is te zien van 30 Maart 2011 tot 30 Mei in Amsterdam.

Ayako Rokkaku (b. 1982) is momenteel werkzaam in Berlijn. In de zomer van 2010 krijgt de jonge kunstenares een tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam waarin ze de vrijheid krijgt om haar diversiteit aan het publiek tentoon te stellen Na de lancering van haar animatie film getiteld "About Us" in 2010 legt de kunstenares zich nu toe op de voorbereiding van de tentoonstelling in de Kunsthal Rotterdam en het maken van nieuw werk voor Gallery Delaive te zien op TEFAF 2011.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.tefaf.com/