Gemeente Noordenveld

vrijwilligersklussen in Noordenveld

Schoonmaakactie en vrijwilligersklussen in Noordenveld

Gepubliceerd op: 14 maart 2011

In de gemeente Noordenveld worden de acties van `Nederland Schoon' en `Nederland Doet' gecombineerd onder het motto `De kunst ligt op straat'. Het Steunpunt Vrijwilligerswerk Noordenveld organiseert in samenwerking met de gemeente op deze dagen diverse acties in verschillende dorpen, wijken en buurten. De leden van het College van B&W doen hier ook aan mee. Hieronder volgt een overzicht.

Schoonmaakacties

Op 18 en 19 maart wordt in Peize, Norg, Peest en in Roden de buurten Hofstedenlaan en de Bomenbuurt samen met het onderwijs en de wijkbelangenverenigingen zwerfafval opgeraapt. De gemeente stelt hiervoor handschoenen, grijpers, hesjes en containers beschikbaar. Op 18 maart wordt om 10.30 uur op de basisscholen het Valkhof (Roden), de Hoeksteen (Roden), de Tandem (Roden), de Eskampen (Peize) gestart met voorlichting over afval. Wethouder Gerrit Alssema is bij De Tandem aanwezig als het startsein wordt gegeven. In groepjes gaan leerlingen van groep 8 met ouders en buurtbewoners de wijk in om deze te ontdoen van zwerfvuil. Wethouder Alssema helpt één van de groepjes mee. Het zwerfafval wordt op de schoolpleinen verzameld. In Norg vindt de start bij het Dr. Nassaucollege om 9.00 uur plaats. Hier is wethouder Oeds Keizer van 9.00 - 12.00 uur aanwezig om mee te helpen.

Workshop Recycle Art

Na inzameling van het zwerfafval wordt 's middags onder begeleiding van diverse kunstenaars op alle scholen van dit afval met een workshop Recycle Art kunstobjecten gemaakt. Op het Dr. Nassaucollege vindt hiervoor 's middags om 13.00 uur een aparte kunstexpositie plaats. Voor de basisscholen gaat het in totaal om 120 leerlingen. Van het voortgezet onderwijs in Norg gaan 75 leerlingen van het Dr. Nassaucollege de omgeving van Norg en Langelo schoonmaken.

Nog meer schoonmaakacties

Op zaterdag 19 maart gaat Dorpsbelangenvereniging Peest samen met buurtbewoners en bewoners van de Zorgboerderij aan de slag om de buurt zwerfafvalvrij te maken. Om 9.15 uur verzamelen ze zich bij het Dorpshuis De Mug. Wethouder Otto Huisman is bij de aftrap om 9.30 uur aanwezig.

Klussen in Peize

De meeste leerlingen van middelbare school De Esborg zijn op vrijdag 18 maart in Peize aan de slag in het hele dorp met diverse klussen. Tevens verzorgen zij een lunch voor alle vrijwilligers en scholieren in Roden en Peize. Burgemeester Hans van der Laan helpt vanaf 12.15 uur mee met klussen in het zwembad en daarna met het serveren van de lunch bij de Esrank (Peize), waarna er met de gehele groep wordt geluncht. Om 14.45 uur opent hij de tentoonstelling Recycle-art bij De Eskampen.

Schoonmaken Beeldende Kunst Objecten

In Roden, Peize en Norg worden samen met een groep medewerkers van Univé zo'n 20 tot 30 objecten schoongemaakt. Dit betreft kunstwerken, bankjes en schoolmarkeringen. Hiervoor zijn zes routes gepland. De start is op vrijdag 18 maart om 9.30 uur bij Vasalis/Pluspunt aan de Rietdekker te Roden. Om 10.00 uur wordt het beeld op de hoek van de Brink met de Mensingheweg te Roden schoongemaakt. In Norg geeft Oeds Keizer rond 9.30 uur samen met vrijwilligers van Univé het kunstwerk op de Brink een schoonmaakbeurt.

Activiteiten in verzorgingshuizen

Op donderdag 17 maart gaan ongeveer 60 leerlingen van de Esborg (Roden) van 10.00 - 13.00 uur pannenkoeken bakken in verzorgingshuis De Hullen (Roden). Om 11.30 uur worden de eerste pannenkoeken aangeboden. 's Middags organiseren ze om 14.00 uur een bingo met de ouderen. Op vrijdag 18 maart worden in de Wiekslag te Norg om 10.00 uur bloemstukjes gemaakt door 30 leerlingen van het Dr. Nassaucollege. Om 11.30 uur vertelt Anneke Mensen een verhaal in het Drents. Verder worden vrijdag 18 maart in Peize de Hoprank en omgeving schoongemaakt.