Hersenstichting


Storm in het puberbrein

Dat is de titel van de Nationale Hersenlezing door prof. dr. Eveline Crone op vrijdag 18 maart a.s. in de Jaarbeurs te Utrecht. Het is een jaarlijkse publiekslezing over een actueel onderwerp op het gebied van de hersenen die deel uitmaakt van de Brain Awareness Week. De lezing wordt georganiseerd door Hersenstichting Nederland, het Rudolf Magnus Instituut en het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Prof. dr. Eveline Crone is hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden. Zij is tevens voorzitter van de Jonge Academie KNAW en zij bekleedt een leerstoel van de Neurofederatie. In november jl. won zij de Prijs van Wetenschap & Maatschappij voor haar onderzoek naar het kinder- en adolescentenbrein en de manier waarop ze de maatschappij daar deelgenoot van maakt. Naast het leiden van haar onderzoeksteam doet Crone er namelijk alles aan om haar kennis over te dragen aan een groter publiek.

In september 2008 verscheen bij Bert Bakker haar populair wetenschappelijke boek Het puberende brein. In 2009, eveneens bij de opening van het Academisch Jaar, presenteerde ze de website Kijk in je brein. Die is specifiek bedoeld voor jongeren zelf. Crone: 'Gek genoeg is er heel veel informatie voor ouders en leerkrachten over de ontwikkeling van de hersens van vroege (pubers) en latere adolescenten
- samen de groep tussen ca. 11 en 25 jaar - maar heel weinig voor jongeren zelf. Deze website is voor hen.'

Als gevolg van onverwacht grote belangstelling is de lezing reeds uitverkocht. De lezing is een van de vele activiteiten in het kader van de Brain Awareness Week. In deze week worden wereldwijd voorlichtingsactiviteiten over de hersenen georganiseerd voor een breed publiek. In Nederland organiseert de Hersenstichting de week in samenwerking met de Neurofederatie. Een overzicht van de activiteiten in en rondom deze week is hier te vinden.

De lezing wordt vanwege het onverwacht grote aantal aanmeldingen tweemaal gehouden: om 15 en 17 uur. Plaats: Media Plaza, in de Polarzaal van het Jaarbeursgebouw in Utrecht. Vooraf aanmelden (alleen voor pers) is vereist via mvergeer@hersenstichting.nl.