Symantec

Amsterdam, 17 februari 2011 - Norton introduceert de Norton Cybercrime Index, een hulpmiddel om de honderden miljoenen gebruikers van het wereldwijde web te beschermen tegen de verborgen gevaren en risico's van het internet. Recente dreigingen als het Here You Have (H-Y-H) virus, dat erop uit was om het mondiale elektronische communicatieverkeer plat te leggen, en de beruchte aanvallen van Zeus-botnets (besmette computernetwerken), onderstrepen dat computergebruikers gebaat zijn bij een tool die online dreigingen op eenvoudige en heldere wijze inzichtelijk maakt. De Norton Cybercrime Index maakt consumenten attent op online risico's en dreigende gevaren, zoals de meest onbetrouwbare websites, de meest gehackte zoekwoorden, actuele oplichtingspogingen, identiteitsfraude en spam. De gratis tool biedt relevante informatie over actuele dreigingen en gericht advies om deze te vermijden en veilig online te zijn.
Uitgangspunt van de Norton Cybercrime Index is antwoord geven op de vraag "Welke online risico's loopt u vandaag?" Dat gebeurt aan de hand van risicoscores, met dynamisch bijgehouden pieken en dalen, vergelijkbaar met de informatie van een aandelenbeurs. Bij de Norton Cybercrime Index betekent een stijgende lijn echter dat webgebruikers een groter risico lopen. De tool biedt een inzichtelijk beeld van de actuele risiconiveaus online. De Norton Cybercrime Index is online toegankelijk, via een mobiel toestel of te downloaden op een pc.

Norton Cybercrime Index

"De meesten van ons zijn dagelijks online voor ons werk, om spelletjes te spelen of sociale netwerksites te bezoeken. Toch hebben we nauwelijks besef van de gevaren waaraan we ons blootstellen," zegt Adam Palmer, Norton Lead Cyber Security Advisor. "Norton bestrijdt cybercrime op verschillende manieren, onder meer door voorlichting. Ons streven is mensen te bewegen om de Norton Cybercrime Index als vast onderdeel van hun webactiviteiten te laten uitmaken, zodat ze helder inzicht hebben in online dreigingen en met preventieve maatregelen te voorkomen dat ze slachtoffer worden."

Zo werkt het
Of men nu tien seconden heeft of twee minuten, de Norton Cybercrime Index geeft infomatie die nodig is om veilig en verantwoord online te surfen. Je kunt bijvoorbeeld 's morgens een snelle blik op de Index werpen om te zien wat het huidige risiconiveau is ten opzichte van een dag eerder. Wie iets meer tijd heeft - dertig seconden - kan zien wat de meest gehackte zoektermen zijn, en welke sites gevaar met zich meebrengen, zodat je die termen en sites kunt mijden. Consumenten kunnen ook wat dieper in de informatie duiken en precies zien hoe webcriminelen online-gebruikers die dag in de val willen laten lopen.

De Norton Cybercrime Index geeft het risiconiveau van de dag weer in de vorm van een getal. Dat getal is gebaseerd op een algoritme dat werkt met gegevens uit drie bronnen. De belangrijkste is het Symantec Global Intelligence Network, één van de meest omvangrijke bronnen van online risico-informatie in de netwerkindustrie. Het Symantec Global Intelligence Network monitort meer dan 130 miljoen servers over de hele wereld op nieuwe dreigingen en aanvallen. Daarnaast levert risicobeheerder ID Analytics informatie over identiteitsfraude, terwijl DataLossDB, een onderzoeksproject van de Open Security Foundation, gegevens aanlevert over dataverlies als gevolg van molest.

Norton Spam Volume

Al deze ruwe gegevens worden verwerkt in een algoritme dat is gevalideerd door het Institute for Cyber Security van de University of Texas San Antonio (UTSA). Het algoritme vertaalt de gegevens in een getalsmatige waardering van het aantal online dreigingen van die dag. Die waardering wordt weer omgezet in het Norton Cybercrime Index-getal, dat elke ochtend wordt bijgewerkt. Analisten geven doorlopend toelichting op de gevaren van de dag, inclusief waarschuwingen en aanbevelingen voor veilige omgang met de gesignaleerde risico's.

"Veel webgebruikers stellen zich aan identiteitsfraude bloot doordat ze persoonlijke gegevens, zoals hun geboortedatum of adres, online met anderen delen," zegt Tom Oscherwitz, Chief Privacy Officer van ID Analytics. "Met onze tools kunnen we dergelijke activiteiten en de gevolgen ervan tijdig inzichtelijk te maken. ID Analytics stelt die gegevens beschikbaar aan de Norton Cybercrime Index om consumenten dagelijks te informeren over hun kwetsbaarheid voor webcriminaliteit en hoe ze zichzelf en hun identiteit beter kunnen beschermen." De Norton Cybercrime Index is ontwikkeld om gebruikers te informeren over en te behoeden voor concrete gevaren van online computergebruik. Samen met een krachtige beveiligingsoplossing als Norton 360 versie 5.0, die vandaag werd geïntroduceerd, helpt de Index individuele gebruikers om cybercriminelen te slim af te zijn.

###

Over Norton van Symantec
De Norton-producten van Symantec beschermen consumenten tegen cybercriminaliteit met behulp van technologie als antivirus, anti-spyware en internet security. Tegelijkertijd verbruiken de producten van Norton weinig systeembronnen. Het bedrijf levert ook diensten als online backup, PC-TuneUp en Ouderlijk toezicht. Word vriend van ons op Facebook (www.facebook.com/norton) en volg @Norton_nl op Twitter.

Over Symantec
Symantec is wereldwijd toonaangevend als leverancier van beveiligings-, opslag- en systeembeheeroplossingen waarmee zowel bedrijven als particulieren hun informatie kunnen beveiligen en beheren. Onze software en services bieden completere en efficiëntere bescherming tegen meer risico's op meer verschillende punten, en zorgen voor de nodige betrouwbaarheid bij het gebruik en de opslag van gegevens. Meer informatie is te vinden op www.symantec.com.

Deze uiteenzetting van de toekomstige productplanning heeft een voorlopig karakter. Alle datums van toekomstige productintroducties worden onder voorbehoud vermeld. Het exacte tijdstip van toekomstige productintroducties en geplande wijzigingen van de productfunctionaliteit zal naar eigen inzicht door Symantec worden bepaald. De informatie over dergelijke introducties dient daarom niet te worden beschouwd als een bindende belofte van Symantec, en mag dientengevolge niet worden gebruikt als uitgangspunt voor inkoopbeslissingen.

OPMERKING VOOR PERSMEDEWERKERS: Meer informatie over Symantec en zijn producten vindt u in de nieuwssectie van Symantec op http://www.symantec.com/news. Alle vermelde prijzen zijn in Amerikaanse dollars en gelden alleen binnen de Verenigde Staten.

Symantec en het Symantec-logo zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van Symantec Corporation of een van zijn partners in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen kunnen een handelsmerk zijn van hun respectieve eigenaars.

Voor meer informatie

Norton by Symantec:
Judith Sautereau:

+33 1 41 38 59 46
Judith_Sautereau@symantec.com

Fleishman-Hillard

Bibi Bemelmans
Bibi.bemelmans@fleishman.com
Miranda Slaman
Miranda.slaman@fleishman.com

+31 20 406 59 30