Gemeente Binnenmaas

Binnenmaas moet bezuinigen

18-03-2011

Binnenmaas moet bezuinigen. In 2015 moet er in totaal 2,7 miljoen euro per jaar minder worden uitgegeven dan nu. Dat is een minder grote bezuiniging dan eerst gedacht, omdat de korting op de uitkering uit het Gemeentefonds (de grootste bron van inkomsten van de gemeente) minder hoog is dan waar eerst van was uitgegaan. Maar toch is het een fors bedrag op een jaarlijkse begroting die nu zo rond de 46 miljoen euro is.

In de afgelopen maanden is gezocht naar mogelijkheden om te bezuinigen. Talloze voorstellen zijn onderzocht op hun haalbaarheid en wenselijkheid. Want uitgangspunt van het college is wel dat bezuinigingen verantwoord en sociaal moeten zijn. Iedereen zal moeten inleveren, en de keuzes wie wat/hoeveel moet inleveren zijn niet eenvoudig. Ingrijpende maatregelen zijn noodzakelijk om de begroting rond te krijgen. Een sluitende begroting en een gezonde financiële huishouding zijn voor alle inwoners van Binnenmaas belangrijk. Door deze maatregelen is het mogelijk om belastingverhogingen voor de inwoners te voorkomen, één van de wensen uit het collegeprogramma. Zo doet het college op het gebied van de OZB geen voorstel om de tarieven te verhogen.

Inspraak en besluitvorming

De bezuinigingsvoorstellen van het college worden eerst besproken in een opiniërende vergadering van de gemeenteraad op 4 april. Tijdens deze openbare vergadering bestaat de mogelijkheid om in te spreken. Wie daarvan gebruik wil maken, kan van tevoren contact opnemen met de griffie via telefoonnummer 078- 633 45 29 of via e-mail griffie@binnenmaas.nl. De spreektijd is beperkt is tot 5 minuten. De raad neemt in de vergadering op 28 april de definitieve besluiten over de bezuinigingen. Alle organisaties, verenigingen en instellingen, zijn inmiddels schriftelijk geïnformeerd over het voorstel aan de raad. De bezuinigingsvoorstellen zijn na te lezen via de Vergaderkalender op deze website (klik op de 'Opiniërende raadsvergadering Bezuinigingstaakstelling 2011 - 2015' van 04-04-2011).