Gemeente Kaag en Braassem

Bedrijfsbezoek Royal Van Lent Shipyard
De heer Van Lent toont een schaalmodel van een jacht aan burgemeester Van der Velde-Menting en Ton Velzen

Op vrijdag 11 maart 2011 brachten burgemeester Marina van der Velde-Menting en wethouder Economische Zaken Ton van Velzen een bezoek aan jachtenbouwer Royal Van Lent Shipyard. Dick van Lent, de directeur van dit bedrijf, leidde hen rond.

Vlak na binnenkomst begint Van Lent te vertellen over de geschiedenis van het bedrijf. Al in 1849 vestigt Royal Van Lent Shipyard zich op het Kaag-eiland. Het eiland, alleen bereikbaar met een pont, geniet landelijke bekendheid als watersportcentrum. Onder de ouderen is het eiland ook nog bekend als de voormalige woonplaats van veel bekende Nederlanders, zoals Joop Doderer en Lou Geels, bekend van de televisieserie Swiebertje.

In 1949 wordt de First Export Association of Dutch Shipbuilders (Feadship) opgericht. Dit is een samenwerkingsverband tussen drie vooraanstaande namen in de historie van de jachtenbouw; Koninklijke De Vries Scheepsbouw uit Aalsmeer, het Haarlemse De Voogt Naval Architects en Royal Van Lent Shipyard in Kaag. Vandaag de dag beschikt de associatie over drie van de modernste werven en een high-tech ontwerp- en engineeringbureau.

Om de strijd aan te gaan met de top 5 van de wereld op het gebied van luxe jachtenbouw, zet Van Lent in op de bouw van nog grotere schepen. Zo heeft hij nu de opdracht een jacht te bouwen van 101,5 meter lang en 14 meter breed. Dit wordt het grootste schip dat Van Lent tot nu toe gebouwd heeft.

Tijdens de rondleiding zien we het ene na het andere schip in aan- en afbouw staan. Dick geeft aan wat er nog allemaal aan één van de dokken verbouwd moet worden om het Een gedeelte van de fabriek van Royal Van Lent Shipyard nieuwste jacht te kunnen bergen. Om de doorvaart van grote jachten als deze uit hun werf mogelijk te maken, moeten ook de brug bij Nieuwe Wetering, de brug bij Oude Wetering en de sluis bij Gouda verbreed worden. Van Lent neemt hiervoor een aanzienlijk deel van de kosten op zich.

We vinden het geweldig om te zien dat er in deze economisch onzekere tijden nog steeds ondernemers zijn die ervoor gaan en daardoor een enorme impuls geven aan de regionale economie. Wij hopen dan ook van harte dat Royal Van Lent Shipyard de vruchten gaat plukken van deze grootscheepse investering.Â
Â