Productschap Vis


Aanbesteding pootaal voor herstel palingstand

Aanbesteding pootaal voor herstel palingstand Deze week heeft het Productschap Vis voor de eerste keer een openbare aanbesteding gedaan voor de aankoop van pootaal.

Middels een Europese openbare aanbesteding, welke is geplaatst op www.aanbestedingskalender.nl, worden ondernemers uitgenodigd zich als leverancier te melden.
De inschrijvers dienen te pootaal in de maand mei of juni 2011 te leveren in de daartoe aangewezen locaties in Nederland. PVIS is nog in overleg met de lokale vissers en Visstand Beheer Commissies (VBC's) over uitzetlocaties. Het gaat om wateren met een relatief schone waterbodem en met een vrije uittrekmogelijkheid naar zee.

Ten behoeve van het Europees aalherstelplan heeft het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie subsidie verleend voor de aankoop van pootaal (kg) voor de uitzet in Nederland. De subsidie is deels uit het Europees Visserijfonds gefinancierd. Met de aankoop van de pootaal is een bedrag gemoeid van EUR 100.000.

Naar verwachting wordt voor dit bedrag tussen de 1 à 2 ton pootaal aangeschaft. Het is voor het eerst dat speciaal voor de uitzet opgekweekte pootaaltjes aangekocht en uitgezet worden in Nederland. In Zweden en Duitsland is hier meer ervaring mee. Het productschap zal een leveringscontract aangaan met drie aanbieders van pootaal. Dit om ervaringen op te doen met meerdere leveranciers en het risico te spreiden.

Deze wijze van aanbesteden vereist een wachttijd van veertig dagen tussen de melding en de gunning van het contract. Het Productschap Vis vindt het belangrijk in het belang van het aalherstel aan dit project bij te dragen en neemt deze coördinerende taak op zich.

Onlangs heeft het productschap een eerste aanbesteding gedaan voor de levering van glasaal om later dit jaar in de binnenwateren uit te zetten. In het project wordt intensief samengewerkt met de stichting DUPAN (duurzame palingsector Nederland) waar de Combinatie van Beroepsvissers deel van uitmaakt.