Rechtbank Utrecht


Huurder Terwijde moet woning uit wegens overlast zonen

18 maart - Een huurder waarvan twee zonen overlast hebben veroorzaakt in de Utrechtse wijk Terwijde moet zijn huis uit. Dat heeft de kantonrechter vrijdag bepaald in kort geding dat was begonnen door de woningstichting Mitros.

Volgens de kantonrechter is voldoende komen vast te staan dat de zonen van de huurder overlast veroorzaken in de buurt. De oudste zoon zit in voorarrest, de jongste in een jeugdinrichting. Desondanks heeft Mitros een spoedeisend belang bij de ontruiming, oordeelde de rechter. Mitros heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat buurtgenoten - maar ook en bovenal, de naaste buren van het gezin - zich onveilig voelen, zolang de vader in de woning woont en de kinderen op elk moment weer terug kunnen keren.

Volgens de rechter had de vader tegen de overlast moeten optreden en heeft hij geen of onvoldoende maatregelen genomen om de overlast te voorkomen

De vader had tegen de rechter gezegd dat hij de opvoeding van zijn kinderen niet aankan en dat hij daarvoor reeds hulp had gezocht, maar dat hij die hulp niet heeft gekregen. De rechter vond echter dat hij onvoldoende onderbouwd heeft op welke wijze hij hulp heeft gezocht. Bovendien heeft Mitros wel verschillende pogingen gedaan de situatie te verbeteren,

De kantonrechter oordeelde dat de vader tekortgeschoten is in zijn rol als ouder van en toezichthouder op zijn thuiswonende kinderen. Dit tekortschieten kan niet meer ongedaan gemaakt worden en rechtvaardigt de ontbinding van de huurovereenkomst. Daarom werd de gevorderde ontruiming toegewezen. De rechter gaf het gezin een maand de tijd om te vertrekken.

LJ Nummer

BP8113

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 18 maart 2011