Gemeente Voorschoten


Namenlijst Voorschotense slachtoffers oorlogsgeweld bekend

Op voorstel van het Comité Voorschotense Oorlogsslachtoffers 1940-1950 en in overleg met de initiatiefnemers van de plaquette aan de Dorpskerk voor de gevallen militairen in toenmalig Nederlands-Indië, heeft de gemeente besloten het huidige herdenkingsmonument aan te passen.

Algemeen herdenkingsmonument

Het monument voor Voorschotense oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog wordt een algemeen herdenkingsmonument. Op 4 mei worden voortaan de Voorschotense slachtoffers van oorlogsgeweld, militaire slachtoffers, slachtoffers van concentratiekampen (vervolgden en verzet), burgerslachtoffers en militaire slachtoffers van VN vredesmissies vanaf 1940 herdacht.

Toevoeging namen aan monument

Het huidige monument in het Burgemeester Berkhoutpark op de hoek Koningin Julianalaan - Viveenpad blijft op deze plaats bestaan. Voor de extra namen wordt een ontwerp gemaakt als toevoeging aan het huidige monument. Ook de namen op de plaquette aan de dorpskerk van de gestorven militairen in Nederlands-Indië worden in het nieuwe ontwerp betrokken. Daarnaast wordt in het ontwerp rekening gehouden met het kunnen bijschrijven van namen van eventueel toekomstige Voorschotense slachtoffers van oorlogsgeweld.

Lijst van namen ter inzage

Op basis van zorgvuldig onderzoek heeft het Comité Voorschotense Oorlogsslachtoffers in samenspraak met de gemeente Voorschoten een lijst van slachtoffers samengesteld met een nadere precisering van de plaats van overlijden. Deze gegevens kunnen op het monument vermeld worden. Voordat deze lijst definitief wordt vastgesteld, wordt iedereen in de gelegenheid gesteld de lijst in te zien. Deze ligt van vrijdag 18 maart tot en met donderdag 28 april 2011 ter inzage in de hal bij Burgerzaken in het gemeentehuis. Ook is deze op de website van de gemeente (www.Voorschoten.nl/bekendmakingen) in te zien. Tijdens de ter inzage periode kunnen reacties kenbaar worden gemaakt bij: College van burgemeester en wethouders, t.a.v. R. van der Mark, Postbus 393, 2250 AJ Voorschoten

Lijst Voorschotense slachtoffers van oorlogsgeweld

Zie het origineel

* 18 maart 2011