Gemeente Smallingerland


Nieuw landmark bij Azeven Noord

Op bedrijventerrein Azeven Noord verrijst binnenkort een nieuw kunstwerk dat tegelijkertijd ook een nieuw landmark bij Drachten wordt. Op een hoek langs het Noorderend, tussen de nieuwe meldkamer van de Noordelijke hulpdiensten en het bedrijf Mega Hout en Plaat langs de N31, komt een flink uitvergrote interpretatie van het aloude pictogram waarmee bedrijventerreinen op bewegwijzering wordt aangegeven: de oervorm van een fabriek.

Het kunstwerk wordt uitgevoerd in zwart metaal, is circa 13 meter breed, 5 meter diep en heeft een hoogte van 12 meter. Het kunstwerk is zichtbaar vanaf de N31 en de A7.
Het kunstwerk krijgt een extra dimensie doordat het wordt uitgevoerd als een gebouwtje dat ook (beperkt) toegankelijk zal zijn om verschillende (kunst)initiatieven onderdak te geven.

Het ontwerp komt van kunstenaar Florentijn Hofman. Zijn inspiratie voor het ontwerp ligt in de ontwikkeling van Drachten als werkstad.

Het is de bedoeling om, na afronding van de planologische procedures, het kunstwerk in het najaar van 2011 te onthullen.