Gemeente Alkmaar


Joop Mutters geëerd met penning van verdienste

Alkmaar, 18 maart 2011

Tijdens zijn afscheidsreceptie op donderdag 17 maart ontving Joop Mutters uit handen van burgemeester Piet Bruinooge de penning van verdienste. Mutters kreeg de penning voor zijn jarenlange inzet om Alkmaarse bewoners te activeren en te ondersteunen bij participatie- en inspraakprocessen.

Joop Mutters is sinds 1 januari 1974 als opbouwwerker in dienst getreden van de Stichting Welzijn Alkmaar, de voorganger van Kern8. Gedurende een periode van 37 jaar heeft hij zich ingespannen om Alkmaarse bewoners een actieve rol te laten invullen in participatie- en inspraakprocessen. Hij stond altijd met raad en daad klaar voor "zijn" bewoners en handelde vanuit hun optiek. Zijn streven was altijd het creëren van draagvlak, begrip en harmonie, of het nu ging om woonconsumenten, wijkraden, WMO-gerechtigden, actiegroepen of het Overleg Stadsontwikkeling Alkmaar.

De stad Alkmaar ging en gaat hem aan het hart. Hij is een wandelend archief als het om Alkmaar gaat en zeer deskundig op met name het gebied van RO-vraagstukken. Hij wilde de realisatie van plannen nooit in de weg staan, maar wel een optimaal resultaat behalen voor zijn bewoners. Mutters is een aimabel, betrokken en integer mens, met altijd een vriendelijk woord voor iedereen die hem benaderde. Vooral zij die het wat minder hebben, draagt hij een warm hart toe.

Als vrijwilliger heeft hij zich daarnaast nog ingezet voor initiatieven als Cultuurpark De Hout en hij legde de basis voor het Platform Maatschappelijk Betrokken Ondernemen, nu beter bekend als De Waaier.

Toen Joop Mutters besloot om per 1 maart met pensioen te gaan, is zijn afscheidsreceptie gekozen als moment om hem te eren met de penning van verdienste.