ANP Pers Support - Vervolgonderzoek naar fietsen in donker goede keuze

Persbericht van Rai Vereniging

Uit het vandaag door de SWOV gepresenteerde onderzoeksrapport 'Hoe gevaarlijk is fietsen in het donker?' blijkt dat fietsers in het donker relatief vaker slachtoffer zijn van een ongeluk dan overdag.

Deze conclusie vraagt, naar de mening van de afdeling Fietsen van RAI Vereniging, om een vervolgonderzoek. Sacha Boedijn, secretaris van de afdeling Fietsen: "Wij hebben als RAI Vereniging aan de SWOV om dit onderzoek gevraagd en niet voor niets naar nu blijkt. Een vervolgonderzoek om meer inzicht te krijgen in de relatie tussen het voeren van de juiste verlichting en het risico van fietsen in het donker lijkt ons een logische vervolgstap op dit onderzoek. "

RAI Vereniging is een voorstander van vaste verlichting op de fiets waar mogelijk en noodzakelijk aangevuld met losse verlichting. Het nadeel van losse verlichting is dat het weliswaar (beperkte) zichtbaarheid voor de medeweggebruikers oplevert, maar dat deze soort verlichting voor het beter zicht op wegdek en mogelijk obstakels minder geschikt is. Vooral dat laatste punt is, ook naar het oordeel van de SWOV, aanleiding voor nader onderzoek. Fietsverlichting is niet alleen nodig om gezien te worden, maar ook om als fietser beter wegdek en obstakels te zien. Het hogere risico voor fietsers om ernstig gewond te raken in niet-motorvoertuigongevallen zou met name aan dat laatste punt kunnen liggen.

Links:
http://www.raivereniging.nl



Razende Robot Reporter