Universiteit Leiden

Functioneert de Nederlandse democratie nog wel?

Na een grootschalige studie naar het functioneren en de toekomst van de Nederlandse democratie stelden de Leidse politicoloog Rudy Andeweg en zijn Twentse collega Jacques Thomassen twee boeken samen. Beide publicaties, uitgegeven door Leiden University Press, zagen op 17 maart officieel het licht.

Toegankelijke inleiding en kloeke bundel

In âVan Afspiegelen naar Afrekenen? De toekomst van de Nederlandse democratieâ gaan Andeweg en Thomassen in op zaken waar velen zich zorgen over maken. Functioneert onze democratie wel naar behoren? Hoe ziet de toekomst van onze democratie eruit? Waar zitten de grootste problemen? Het vormt een toegankelijke inleiding op âDemocratie doorgelicht: Het functioneren van de Nederlandse democratieâ. Een kloeke bundel waarin zoân 50 politicologen en bestuurskundigen voor het eerst in onze geschiedenis het Nederlandse politieke bestel langs de democratische meetlat leggen. Los van eigen politieke voorkeuren, zonder opgeheven vingertje en zonder overbodig vakjargon bieden zij in deze eerste Democratic Audit een nuchtere analyse van diverse aspecten van onze democratie. De Leidse politicologen Ruud Koole, Joop van Holsteijn en Galen Irwin leverden belangrijke bijdragen.

Congres

De presentatie van de boeken vond plaats op het congres âDemocratische Audit voor Nederlandâ dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 17 maart hield. Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet nam de werken in ontvangst.