Gemeente Venray



18 maart 2011

Vrijwillige coaches helpen kinderen op weg in voortgezet onderwijs

Subsidie voor Coach4you

Seniorenservice krijgt van de gemeente Venray subsidie voor de uitvoering van Coach4you. Dat hebben Burgemeester en Wethouders besloten. De vrijwillige coaches van Coach4you begeleiden kinderen die overstappen van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Voor een aantal kinderen is die overgang een (te) grote stap, waarbij ouders en scholen best wat hulp kunnen gebruiken. Die hulp bieden de coaches van Coach4you. De vrijwillige coach begeleidt onder andere met het (structureren van) huiswerk, maar ook met motiveren, zelfstandig werken, hij biedt een luisterend oor en wordt een vertrouwenspersoon voor het kind. De begeleiding begint al in de tweede helft van groep 8, als de vrijwillige coach en de leerling elkaar leren kennen en vertrouwen. Gedurende de eerste anderhalf jaar van het voortgezet onderwijs komt de coach wekelijks bij de leerling thuis om te helpen. Ouders zijn verplicht om daarbij aanwezig te zijn.

Meerwaarde

Voor wethouder Twan Jansen is de coaching in de thuissituatie de toegevoegde waarde van het project. "Omdat de coaching plaatsvindt in de thuissituatie wordt de gehele context van het kind bekeken dus de leefomgeving van het kind. De ondersteuning wordt op die onderdelen gericht, om hiermee een structureel juiste leeromgeving voor het kind te bereiken. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het voorkomen van voortijdig schoolverlaten."

Overdracht

Seniorenservice Gilde Venray voert het project Coach4you uit. De Seniorenservice Gilde heeft als doel kennis en vaardigheden van ouderen niet verloren te laten gaan en stimuleert de overdracht hiervan. Wethouder Jansen nogmaals: "Coach4you is een mooi voorbeeld hoe ouderen met veel enthousiasme kinderen een extra zetje in de rug geven en dat spreekt mij als oud-onderwijzer natuurlijk aan."