UMC Utrecht


Retroscoop spoort meer darmpoliepen op

Dankzij een speciale camera, de retroscoop, kunnen artsen bijna een kwart meer poliepen opsporen in de dikke darm. Prof. dr. Peter Siersema van het UMC Utrecht coördineerde een groot internationaal onderzoek naar het instrument. "Vroege opsporing van dikkedarmkanker kan mensenlevens redden."

Maag, darm-, en leverarts prof. dr. Peter Siersema en internationale collega's uit negen andere ziekenhuizen onderzochten bij ongeveer vierhonderd patiënten de darm met zowel een gewone colonoscoop als met de `third eye'-retroscoop. Met de retroscoop spoorden ze ruim 23 procent meer poliepen op. De speciale colonoscoop heeft niet alleen een naar voren gerichte camera, maar ook een camera die achteruit kijkt. Dankzij die `achteruitkijkspiegel' kan de arts achter darmplooien kijken. Daar kunnen poliepen zitten die via een gewone colonoscoop over het hoofd gezien kunnen worden. De opgespoorde poliepen worden meteen verwijderd.

Vroege opsporing redt mensenlevens
"Dikkedarmkanker is de op-een-na dodelijkste vorm van kanker in de westerse wereld", zegt Siersema, die het onderzoek coördineerde. "Goede preventieve maatregelen, zoals darmonderzoek naar poliepen, kunnen het aantal darmkankergevallen verminderen. Ik verwacht dat de retroscoop hierbij kan helpen. Betere opsporing en verwijdering van poliepen leidt tot betere, meestal vroegere, behandeling van dikkedarmkanker. Uiteindelijk kan het mensenlevens redden."

De retroscoop vervangt niet meteen de gewone colonoscoop, want de kosteneffectiviteit is nog niet duidelijk. Siersema en collega's berekenen momenteel hoeveel gevallen van dikkedarmkanker de retroscoop zou kunnen besparen. In aanvulling op deze berekening is langdurig patiëntenonderzoek nodig om te zien of darmonderzoek met de retroscoop daadwerkelijk het aantal kankergevallen vermindert. Het UMC Utrecht werkt aan de opzet hiervan.

Publicatie
De resultaten van het internationale onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het tijdschrift Gastrointestinal Endoscopy. Negen ziekenhuizen in de Verenigde Staten en Europa, waaronder het UMC Utrecht, werkten eraan mee. Het Californische bedrijf Avantis Medical Systems ontwikkelde de retroscoop.

Poliepen kunnen uitgroeien tot kanker
Dikkedarmkanker ontwikkelt zich bijna altijd uit een darmpoliep. Een poliep is een uitstulping of een verdikking van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm. Dikkedarmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland, bijna 50.000 mensen hebben de ziekte. In 2007 waren er ongeveer 11.500 nieuwe patiënten met dikkedarmkanker. Het ministerie van Volksgezondheid overweegt een landelijk bevolkingsonderzoek voor dikkedarmkanker in te voeren maar heeft nog geen besluit genomen over de precieze aanpak.
vrijdag 18 maart 2011