Grafische Bedrijfsfondsen



Verantwoord beleggen vs geld in Libische wapens (mrt 2011)

PGB is in de media genoemd als één van de Nederlandse pensioenfondsen met belangen in ondernemingen die wapens hebben geleverd aan Libië. Het fonds heeft ongeveer ⬠6,6 miljoen belegd in twee bedrijven die eerder leverden aan het Noord-Afrikaanse land. Door het geweld van het regime van Kadhafi tegen de eigen bevolking is de levering van wapens aan Libië controversieel geworden.

PGB sluit bedrijven die wapens produceren niet standaard uit in het beleggingsbeleid. Het fonds volgt daarbij de lijn van de nationale wetgeving en internationale verdragen. Conventionele wapens en kernwapens worden daarin als noodzakelijke middelen gezien om de stabiliteit en de vrede te kunnen handhaven. PGB belegt ongeveer 0,6% van zijn vermogen (circa ⬠75 miljoen) in de defensie-industrie. Niet belegd wordt in controversiële wapens die op grond van inter- nationale verdragen worden uitgesloten zoals anti-persoonsmijnen, clusterbommen en chemische- en biologische wapens.

Omdat de banden tussen Libië en Europa goed waren, werd ook geïnvesteerd in ondernemingen die conventionele wapens of onderdelen van wapens leverden aan Libië.
Inmiddels hebben de Verenigde Naties en de Europese Unie de druk op Kadhafi opgevoerd om de macht over te dragen. Zo is een wapenembargo van kracht en wordt door overheden waaronder ook Nederland geen exportvergunning meer afgegeven voor levering van wapens aan Libië. De beleggingen in ondernemingen die wapens leveren aan Libië zijn daarmee strijdig geworden met internationale verdragen. PGB is nagegaan of de twee ondernemingen die eerder wapens leverden, hun leveringen naar Libië hebben bevroren. Dat bleek inderdaad het geval. Het fonds heeft dus geen geld meer belegd in Libische wapens.

Evaluatie MVB-beleid
PGB evalueert periodiek zijn beleggingsbeleid en de uitvoering van het uitsluitingsbeleid. Het bestuur staat open voor de dialoog met zijn deelnemers en de maatschappij. De evaluatie van het beleid staat voor de eerste helft van 2011 op de bestuursagenda.