ANP Pers Support - Collecties in brand: beperk de schade

Persbericht van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Gezamenlijk persbericht van Landelijk Contact van Museumconsulenten en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Collecties in brand: beperk de schade

Brand: een horrorscenario voor musea, archieven en bibliotheken. Ze kunnen zelf veel doen om de schade aan hun collectie te beperken. Vooraf, met een calamiteitenplan en een prioriteitenlijst (wat redden we het eerst?) en door contact aan te knopen met de brandweer. Maar ná de brand zijn er ook risico's, bijvoorbeeld door roet en bluswater. Het draait dan vooral om zorgvuldigheid. Het 'Brandschadewiel' geeft daarvoor heldere instructies.

Het Brandschadewiel wordt op dinsdag 22 maart gepresenteerd tijdens de netwerkdag 'Collecties in brand' voor erfgoedsector en brandweer. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Landelijk Contact van Museumconsulenten hebben het Brandschadewiel ontwikkeld.

Na de brand
Brand in een collectie is een risico dat grote gevolgen kan hebben. Denk aan de branden in het Schutterijmuseum in Steyl in 2008 en het Armandomuseum in Amersfoort in 2007. Wat de meeste mensen, ook eigenaren en beheerders van erfgoed, niet weten, is dat er ook ná de brand nog veel schade kan ontstaan. Oorzaak: onwetendheid over hoe om te gaan met gebouw, interieur en voorwerpen die door roet, rook of bluswater beschadigd zijn. Hanna Pennock van het Kenniscentrum Veiligheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed: 'Roetaanslag brengt veel schade aan. Bij iedere aanraking druk je het roet dieper in het materiaal.'

Brandschadewiel
Het Brandschadewiel geeft voor deze en andere situaties heldere instructies. Natte materialen vragen om een andere behandeling dan droge. Ook achtergebleven bluspoeder en -schuim vergen een verschillende aanpak. Poeder trekt algauw vocht aan en veroorzaakt dan corrosie. Blusschuim leidt eveneens tot corrosie, maar afspoelen is beslist een zaak voor de expert. Afwachten dus. Vanwege al die nuances luidt het eerste advies in het Brandschadewiel daarom: 'Handel vooral niet te snel, eerst de situatie opnemen'.

Zelfredzaamheid en preventie
Museale instellingen kunnen preventief nog meer doen. Hanna Pennock: 'Musea, archieven en andere instanties kunnen zelfredzaam zijn door een calamiteitenplan en een prioriteitenlijst voor noodsituaties op te stellen. Daarin kan de brandweer ondersteunen. Het is van groot belang dat de brandweer weet waar zich bijzondere collecties bevinden. En het is aan de collectiebeheerders om contacten te leggen met de brandweer en deze kennis uit te wisselen.'

Zo'n aanpak is des te relevanter gezien de nieuwe koers die de brandweer is ingeslagen. Deze gaat zich meer richten op het voorkómen van incidenten en het vergroten van de zelfredzaamheid van burgers, instellingen en bedrijven.

Links:
http://www.cultureelerfgoed.nl



Razende Robot Reporter