Wijzer omgaan met zout verlengt leven
vrijdag 18 maart 2011
Nederlanders eten nog steeds te zout: gemiddeld 10 gram per dag. Dat is
4 gram te veel. Zout is een groot gevaar voor de gezondheid. 2.500
mensen sterven per jaar doordat ze te veel zout binnenkrijgen, dat zijn
bijna 7 mensen per dag. De Zoutwijzer van de Hartstichting geeft
eenvoudig inzicht in het zoutgehalte van producten en stimuleert mensen
wijzer om te gaan met zout voor een langer en gezond leven.
Tijdens de internationale actieweek 'Zout en gezondheid' van 21 tot 27
maart 2011 roepen de Hartstichting, de Nierstichting, het
Voedingscentrum en de Consumentenbond op de zoutinname in Nederland te
verlagen.
Deze organisaties vestigen extra aandacht op zoutinname. Dat doen zij
in het kader van de jaarlijkse 'World Action Week on Salt and Health'
(opent in nieuw venster), een initiatief van de organisatie WASH (World
Action on Salt and Health). Deze initiatiefnemer wil industrie,
overheden en bevolking wereldwijd bewustmaken van de risico's van te
veel zout in voeding.
Nederlandse wetenschappers ondersteunen de WASH-NL-groep. Deze groep
roept de industrie op om het zoutgehalte in voedingsmiddelen te
verlagen en vraagt de consument om minder zoute producten te kiezen.
Maximaal 6 gram zout per dag
Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en hiermee het risico op hart-
en herseninfarcten en nierschade. Te veel zout eten gaat vaak
ongemerkt, omdat het meeste zout dat we binnenkrijgen al in ons eten
zit.
Veel zout zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en
pizza's, soepen, sauzen en hartige snacks.
Het lichaam heeft al voldoende aan 1 tot 3 gram per dag. De
Hartstichting en het Voedingscentrum adviseren om maximaal 6 gram zout
per dag te nemen.
Zoutwijzer
De Zoutwijzer van de Hartstichting bevat een overzicht van producten
die veel gegeten worden en waar doorgaans veel zout in zit,
bijvoorbeeld:
* broodbeleg zoals kaas en worst
* zoutjes
* snacks
Met de Zoutwijzer ziet de lezer in 1 oogopslag hoeveel zout hij of zij
binnenkrijgt met een bepaald product. Hij kan hiermee ook het
zoutgehalte van producten onderling met elkaar vergelijken.
Top 3
De top 3 van producten die veel en weinig zout bevatten (afhankelijk
van portiegrootte en gebruiksfrequentie).
Veel zout:
1. kant-en-klaar maaltijden
2. soep
3. gerookte zalm
Weinig zout:
1. verse groenten
2. magere vlees zoals kipfilet
3. onbewerkte vis
Informatie over zout
Bekijk vanaf maandag 21 maart de online Zoutwijzer van de Hartstichting
(opent in nieuw venster). Een papieren versie kunt u bestellen via onze
webshop (opent in nieuw venster).
De Hart&Vaatgroep organiseert kookworkshops 'Lekker koken zonder zout',
waarin mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tips en
informatie krijgen hoe ze lekker kunnen koken met minder
zout. Kijk voor meer informatie op www.hartenvaatgroep.nl/kookworkshops
(opent in nieuw venster).
Het Voedingscentrum geeft extra informatie over zout via een
speciale actiepagina (opent in nieuw venster). Via deze site kunt u het
boekje 'Alles over lekker eten met minder zout' bestellen.