Wijzer omgaan met zout verlengt leven

vrijdag 18 maart 2011

Nederlanders eten nog steeds te zout: gemiddeld 10 gram per dag. Dat is 4 gram te veel. Zout is een groot gevaar voor de gezondheid. 2.500 mensen sterven per jaar doordat ze te veel zout binnenkrijgen, dat zijn bijna 7 mensen per dag. De Zoutwijzer van de Hartstichting geeft eenvoudig inzicht in het zoutgehalte van producten en stimuleert mensen wijzer om te gaan met zout voor een langer en gezond leven.

Tijdens de internationale actieweek 'Zout en gezondheid' van 21 tot 27 maart 2011 roepen de Hartstichting, de Nierstichting, het Voedingscentrum en de Consumentenbond op de zoutinname in Nederland te verlagen.

Deze organisaties vestigen extra aandacht op zoutinname. Dat doen zij in het kader van de jaarlijkse 'World Action Week on Salt and Health' (opent in nieuw venster), een initiatief van de organisatie WASH (World Action on Salt and Health). Deze initiatiefnemer wil industrie, overheden en bevolking wereldwijd bewustmaken van de risico's van te veel zout in voeding.

Nederlandse wetenschappers ondersteunen de WASH-NL-groep. Deze groep roept de industrie op om het zoutgehalte in voedingsmiddelen te verlagen en vraagt de consument om minder zoute producten te kiezen.

Maximaal 6 gram zout per dag
Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en herseninfarcten en nierschade. Te veel zout eten gaat vaak ongemerkt, omdat het meeste zout dat we binnenkrijgen al in ons eten zit.

Veel zout zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en pizza's, soepen, sauzen en hartige snacks.

Het lichaam heeft al voldoende aan 1 tot 3 gram per dag. De Hartstichting en het Voedingscentrum adviseren om maximaal 6 gram zout per dag te nemen.

Zoutwijzer
De Zoutwijzer van de Hartstichting bevat een overzicht van producten die veel gegeten worden en waar doorgaans veel zout in zit, bijvoorbeeld:

* broodbeleg zoals kaas en worst

* zoutjes

* snacks

Met de Zoutwijzer ziet de lezer in 1 oogopslag hoeveel zout hij of zij binnenkrijgt met een bepaald product. Hij kan hiermee ook het zoutgehalte van producten onderling met elkaar vergelijken.

Top 3
De top 3 van producten die veel en weinig zout bevatten (afhankelijk van portiegrootte en gebruiksfrequentie).

Veel zout:
1. kant-en-klaar maaltijden
2. soep
3. gerookte zalm

Weinig zout:
1. verse groenten
2. magere vlees zoals kipfilet
3. onbewerkte vis

Informatie over zout
Bekijk vanaf maandag 21 maart de online Zoutwijzer van de Hartstichting (opent in nieuw venster). Een papieren versie kunt u bestellen via onze webshop (opent in nieuw venster).

De Hart&Vaatgroep organiseert kookworkshops 'Lekker koken zonder zout', waarin mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten tips en informatie krijgen hoe ze lekker kunnen koken met minder zout. Kijk voor meer informatie op www.hartenvaatgroep.nl/kookworkshops (opent in nieuw venster).

Het Voedingscentrum geeft extra informatie over zout via een speciale actiepagina (opent in nieuw venster). Via deze site kunt u het boekje 'Alles over lekker eten met minder zout' bestellen.