Rijksoverheid

Illegale hennepteelt harder aangepakt

Persbericht | 18-03-2011

Alle handelingen van personen en bedrijven die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen, worden strafbaar gesteld. Ook als de betreffende personen niet zelf de hennep telen. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie waarin deze strafbaarstelling is opgenomen. Omvang en professionaliteit van de illegale teelt leveren een veiligheidsrisico op voor de samenleving waar doortastend en effectief tegen moet worden opgetreden. Er komt een gevangenisstraf van drie jaar op te staan.

Met de huidige wetgeving kan niet stevig genoeg worden opgetreden tegen personen en bedrijven die zelf niet telen, maar wel hun geld verdienen met de levering van goederen of diensten en financiering van illegale hennepteelt. Door de wetswijziging wordt het mogelijk alle schakels in de voorfase van de productieketen van cannabis aan te pakken. Het wetsvoorstel is het juridische sluitstuk om de illegale hennepteelt daadwerkelijk terug te dringen. Alleen al in 2009 zijn 4.727 illegale kwekerijen ontmanteld en 850.000 hennepplanten in beslag genomen.

De dagen van kleine hobbytelers zijn voorbij. De illegale hennepteelt is professioneler geworden. Dat blijkt onder meer uit de veredeling van planten en de verfijning van teelttechnieken, de installatie van voorzieningen voor het aftappen van elektriciteit, het organiseren van de teelt, het afnemen van het eindproduct en het witwassen van de opbrengst. Rond de illegale hennepteelt vinden vele activiteiten plaats, die niet zien op het telen zelf. Dit geldt in de eerste plaats voor growshops. Deze zijn uitgegroeid tot draaischijf van de illegale hennepteelt. Ze leveren niet alleen op grote schaal goederen voor het telen, maar dragen ook zorg voor de financiering en de inrichting van kwekerijen. Maar er zijn ook bedrijven die minder zichtbaar de illegale hennepteelt bevorderen, zoals transport- en distributiebedrijven, verhuurders van loodsen en schuren en elektriciens die illegale elektrische installaties aanleggen. Ook worden ingegraven zeecontainers aangetroffen die dienst doen als kweekruimte, inclusief professionele apparatuur die gewoonlijk beschikbaar is bij gespecialiseerde bedrijven. Er worden zelfs kant-en-klaar ingerichte kasten voor de illegale teelt van hennep (stekken) verhandeld.

De maatregel om voorbereidingshandelingen bij illegale hennepteelt strafbaar te stellen, is onderdeel van het beleid van het kabinet om de bestrijding van illegale hennepteelt te intensiveren. Dat geldt ook voor de task force georganiseerde criminaliteit Brabant die er onlangs in slaagde bij een grote actie onder meer 23 hennepkwekerijen te ontmantelen en daarbij 22 personen aan te houden.

De ministerraad heeft ermee ingestemd het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.