Belgische Federale Overheid



Belgen in Japan : repatriëring met Airbus van Defensie

Datum: 18 maart 2011

Aangezien commerciële vluchten vanuit Japan ontoereikende capaciteit bieden, werd beslist een Airbus A330 van Defensie in te schakelen. Ons land wil zo bijkomend transport aanbieden aan de Belgen die nog in Japan verblijven.

Die mogelijkheid tot repatriëring richt zich tot alle Belgen, hun echtgeno(o)t(e) of feitelijke partner, en hun kinderen. Als er nog plaatsen beschikbaar zijn, zullen ook burgers van andere landen van de Europese Unie, met hun echtgeno(o)t(e) of feitelijke partner en kinderen, gebruik kunnen maken van dit transport.

Het defensietoestel zal het transport verzekeren van Japan (luchthaven nog te bevestigen) naar Seoel. Het aantal vluchten zal afhangen van het aantal personen dat wenst gebruik te maken van dit transport. De prioriteit is immers Belgische burgers in Japan, die het wensen, zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. De personen die van Japan naar Seoel vliegen zullen nadien met hetzelfde toestel kunnen doorvliegen naar Brussel. Het is echter mogelijk dat ze één of meerdere nachten zullen moeten doorbrengen in Seoel, afhankelijk van het aantal vluchten dat moet worden uitgevoerd tussen Japan en Seoel om alle Belgen die wensen gerepatrieerd te worden te vervoeren.

De Belgische overheid neemt de kosten van het vervoer voor zich. Het transport van Japan naar Seoel en vervolgens van Seoel naar Brussel zal dus gratis zijn voor de reizigers. Mogelijke verblijfkosten in Seoel en andere kosten zijn echter ten laste van de reizigers.

Belgen in Japan die wensen te vertrekken met de Airbus van Defensie worden verzocht zich kenbaar te maken bij de ambassade in Tokio, via het e-mailadres Tokyo@diplobel.fed.be.