GroenLinks
GroenLinks wil debat over veiligheid bij chemiebedrijven

Vrijdag 18 maart 2011, 16:24u - Liesbeth van Tongeren
Op initiatief van GroenLinks heeft de regering onderzoek laten doen naar de veiligheid bij chemiebedrijven. Vandaag stuurde staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) een brief aan de Tweede Kamer met de uitkomsten van het onderzoek. Daaruit blijkt dat maar liefst 71 chemiebedrijven niet aan alle veiligheidseisen voldoen en zelfs in de hoogste gevaarcategorie vallen. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is geschrokken van de bevindingen en wil een debat met de regering.

"De regering moet samen met de betrokken provincies en gemeenten zo snel mogelijk gaan handhaven. In Moerdijk hebben we gezien wat de gevolgen van een brand in een chemiebedrijf kunnen zijn. Ik verwacht urgentie van de staatssecretaris en snelle verbetering. We moeten alles op alles zetten om het risico en de eventuele gevolgen op dergelijke calamiteiten tot een absoluut minimum te beperken", aldus Van Tongeren.

Dit kabinet heeft gezegd dat ze Nederland veiliger willen maken. Hier ligt dan direct een mooie uitdaging. Het is onwenselijk dat bedrijven winst kunnen maken, maar dat de samenleving voor de risico's en de belastingbetaler voor de kosten opdraaien. De belangrijkste taak van de overheid is om te zorgen dat de bevolking veilig is. Burgers moeten op de overheid kunnen vertrouwen en niet plotseling voor nare verrassingen komen te staan als gevolg van gebrekkige naleving van wetten.

In januari debatteerde de Tweede Kamer over de brand bij Chemiepack in Moerdijk. Van Tongeren diende toen een motie in om de veiligheid bij chemiebedrijven te onderzoeken en om te beoordelen of de crisis- en communicatieplannen wel of niet op orde zijn. De Kamer nam deze motie unaniem aan. Vandaag presenteerde de regering het eerste deel van het onderzoek. Het tweede deel, over de crisis- en communicatieplannen, volgt later dit jaar. Ook heeft het Meldpunt Moerdijk, een organisatie van de bewoners zelf, deze week haar onderzoeksrapport uitgebracht. Hieruit bleek dat de verwarrende en tegenstrijdige communicatie vanuit de overheid één van de grootste klachten was.

"Ik verwacht van de staatssecretaris dat de resultaten van het onderzoek naar de crisis- en communicatieplannen ook snel beschikbaar zullen zijn. Inwoners van Moerdijk vinden dat ze tijdens en na de brand niet goed geïnformeerd zijn. De veiligheidssituatie bij chemiebedrijven moet snel voldoen aan wet- en regelgeving. Het is zaak dat we lessen trekken uit de brand en de zaak niet weer op haar beloop laten tot de volgende grote brand", aldus Van Tongeren.