Agentschap NL


EL&I steekt 47,5 miljoen in Innovatiekrediet

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie stelt dit jaar 47,5 miljoen euro beschikbaar voor de regeling Innovatiekrediet: een lening voor ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) die technische of klinische ontwikkelingsprojecten uitvoeren.

Het doel is veelbelovende projecten te stimuleren, die bijvoorbeeld leiden tot nieuwe producten of de ontwikkeling van een medicijn. Het gaat vaak om risicovolle projecten die een goed marktperspectief bieden. Als de overheid een innovatiekrediet toekent, zijn banken vaak gewilliger om ook een deel van het project te financieren. Het financieel risico wordt zo gedeeld. Ook wekt de inhoudelijke beoordeling van de overheid vertrouwen bij de banken.

De regeling wordt uitgevoerd door Agentschap NL. Projecten kunnen het hele jaar worden ingediend. Het is raadzaam eerst via de website van Agentschap NL een quickscan te maken, waarin het plan kort wordt toegelicht. Vervolgens maakt een adviseur een eerste inschatting en informeert hij het bedrijf over de kansen.

Het project moet:

- op technisch of klinisch gebied gefocust zijn
- leiden tot nieuwe en innoverende producten of medicijnen
- meer dan 300.000 euro omvatten

- niet langer dan vier jaar duren

- niet uit eigen middelen te financieren zijn

De aanvraag moet een businessplan, projectplan en een financieel plan omvatten. Het is mogelijk de aanvraag digitaal in te dienen. Na ontvangst maakt de projectadviseur een afspraak voor een gesprek, waarin hij informatie geeft over de regeling, het vervolg van het aanvraagproces en welke informatie nog nodig is voor een definitieve beoordeling. De adviseur neemt binnen maximaal zestien weken een besluit.

Van het budget is 15,5 miljoen euro specifiek bedoeld voor zogenaamde klinische ontwikkelingsprojecten. De resterende 32 miljoen euro is beschikbaar voor alle overige technische ontwikkelingsprojecten. Het budget wordt op volgorde van binnenkomst verdeeld.

Mkb-bedrijven krijgen maximaal 35 procent van de projectkosten vergoed, andere bedrijven hebben recht op maximaal 25 procent vergoeding. Er geldt een maximum van 5 miljoen euro. Het afbetalen van het krediet, vermeerderd met de rente, gaat volgens een aflossingsschema. Bedrijven kunnen maximaal zes jaar doen over het aflossen van de lening. De hoogte van de rente is afhankelijk van het risico. Mislukt het project op technisch vlak, dan wordt het krediet kwijtgescholden. Gaat het project op commercieel vlak mis, dan moet het bedrijf de lening wel aflossen.

Meer informatie
www.agentschapnl.nl/innovatiekrediet