Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering

Keywords: vaccinaties, reisvaccinaties, reizigersvaccinaties, reizen, infectieziekten, vakantie, buitenland, vaccinatiebureau, gezondheid, inentingen, gele koorts, malaria


* 18-03-2011: Jodiumtabletten voor Japan geen standaard advies Na de aardbeving en tsunami in Japan en de daaropvolgende problemen die zijn ontstaan in enkele kerncentrales hebben veel reizigers vragen over het stralingsgevaar. Sommige reizigers vragen zich af of het zinvol is om preventief jodiumtabletten aan te schaffen en mee te nemen als zij naar Japan gaan.
De radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrijkomen, kunnen radioactief jodium bevatten. Dit radioactieve jodium wordt na inademing opgenomen in de schildklier. Door tabletten te slikken met niet-radioactief (stabiel) jodium neemt de schildklier minder van het radioactieve jodium op. Stabiel jodium werkt alleen als het kort voor of in de uren na het overkomen van de radioactieve wolk wordt ingenomen. Daarom moet zo'n tablet alleen worden ingenomen als de Japanse overheid dit adviseert. Dichtbij Fukushima is dat mogelijk het geval. Uit berekeningen blijkt dat zelfs in het meest sombere scenario het niet nodig zal zijn om in Tokio jodiumtabletten te slikken. Het meenemen van jodiumtabletten voor reizen naar Japan wordt dan ook niet standaard geadviseerd. Zie voor meer informatie de website van het RIVM. In verband met de mogelijk snel veranderende situatie wordt reizigers die van plan zijn naar Japan te reizen aangeraden zich eerst goed te laten informeren of het wel veilig is om te gaan. Zie voor het actuele advies de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Up