Ingezonden persbericht



---


PERSBERICHT
2 maart 2011

Tekenen om te ontmaskeren - Albert Hahn (1877-1918)

Op vrijdag 18 maart opent Marien van der Heijden, onderzoeker bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en auteur van het boek Albert Hahn, de tentoonstelling Tekenen om te ontmaskeren - Albert Hahn (1877 - 1918).

Albert Hahn is een van de bekendste politieke tekenaars die Nederland gekend heeft. Hij publiceerde veel in sociaaldemocratische tijdschriften als het Zondagsblad van Het Volk en zijn opvolger De Notenkraker. Hahn's prenten geven een prachtig beeld van het boeiende politieke landschap tussen 1900 en 1918. Onderwerpen van zijn prentkunst zijn onder andere de opkomst van de sociaaldemocratische arbeidersbeweging, de oppositie tegen de regering onder leiding van de antirevolutionair Dr. Abraham Kuyper, de strijd om het algemeen kiesrecht en het (anti-)militarisme tijdens de oorlog.

Albert Hahn, opgeleid als kunstenaar en decoratieschilder, maakte niet alleen politieke prenten. Hij ontwierp ook (reclame)affiches, vaandels en zelfs poppenkastpoppen. Veel uitingen maakte hij in dienst van de sociaaldemocratische beweging. Het maakt Hahn tot een echte vertegenwoordiger van de Gemeenschapskunstbeweging (Kunst voor het Volk). De tentoonstelling besteedt naast Hahn's politieke tekenwerk ook aandacht aan zijn decoratiewerk met duidelijke Art Nouveau invloeden. De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met het Persmuseum Amsterdam, de beheerder van de collectie en het archief van Albert Hahn. De rijk geĂŻllustreerde publicatie van Marien van der Heijden is te koop in de museumwinkel.

Van Straaten & Spier
Oorspronkelijk had het Stedelijk Museum Zutphen voor voorjaar 2011 een tentoonstelling rond twee andere fameuze tekenaars geprogrammeerd: Peter van Straaten en Jo Spier (1900-1978). Echter, recent ontving Peter van Straaten (75) voor de vierde maal maal de Inktspotprijs - een prijs voor politieke cartoons - en een eredoctoraat van de Rijksuniversiteit Leiden. Dit bracht zo veel extra werkzaam-heden met zich mee, dat deze tentoonstelling in goed overleg met het museum naar begin 2012 is verzet.

Gegevens expositie

Tekenen om te ontmaskeren - Albert Hahn (1877-1918) De tentoonstelling duurt van 19 maart tot en met 13 juni 2011

Stedelijk Museum Zutphen
Rozengracht 3
www.museazutphen.nl

Openingstijden

dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur

Noot :

Voor meer informatie over de tentoonstelling Tekenen om te ontmaskeren - Albert Hahn (1877-1918) kunt u contact opnemen met Raymond Timmer Arends, PR-communicatie Musea Zutphen, telefoon 0575-587825 of R.TimmerArends@zutphen.nl


---- --