Raad van State


vrijdag 18 maart 2011
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan 'Buitengebied Nijkerk 2009' van de gemeente Nijkerk. Het plan actualiseert verschillende oudere bestemmingsplannen die voor het gebied golden en is grotendeels 'conserverend van aard'. Dat betekent dat de bestaande situatie in het gebied wordt vastgelegd. Het plan maakt echter ook nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Een aantal inwoners van Nijkerk komt tegen het bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Sommigen van hen zijn het er niet mee eens dat in het bestemmingsplan recreatiewoningen in het buitengebied zijn 'wegbestemd'. Andere inwoners komen in beroep tegen de uitbreidingsmogelijkheden die agrarische bedrijven in hun omgeving hebben gekregen. Weer andere inwoners verzetten zich tegen de vestigingsmogelijkheid van een transportbedrijf naast hun woning. (zaaknummer 201000326/1)
Zitting over de ontheffing die het dagelijks bestuur van het waterschap De Dommel heeft verleend aan Staatsbosbeheer Regio Zuid voor het aanleggen van een zogenoemde duiker onder de Budelsebaan. Met de ontheffing wordt de duiker gelegaliseerd die al in 1995 of 1996 boven een defecte duiker is aangelegd. Een aantal omwonenden vreest 'vernatting' van hun gronden. Volgens hen had de duiker op de bodem van de sloot gelegd moeten worden en niet bovenop de oude duiker, omdat de sloot hierdoor niet goed kan afwateren. Volgens het waterschap bevat de sloot geen water en hoeven de omwonenden niet bang te zijn voor wateroverlast. De omwonenden zijn het daar niet mee eens en komen tegen de ontheffing in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Bosch verklaarde in juli 2010 een eerder beroep van hen ongegrond. (zaaknummer 201008095/1)

11.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Doesburg van het bestemmingsplan 'Doesburg'. Het plan maakt het onder meer mogelijk dat in het centrum van Doesburg activiteiten mogen plaatsvinden die ondergeschikt zijn aan de hoofdactiviteit, zoals bijvoorbeeld het exposeren van kunst in het gemeentehuis in de weekenden. Een eerder bestemmingsplan stond dit niet toe. Grafische Kunst uit Doesburg is het hier niet mee eens. De kunsthandel vreest oneerlijke concurrentie. Daarom is hij tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van een definitieve uitspraak op zijn beroep, verzoekt hij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201100992/2)