Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwegein, 17 maart 2011

Drie genomineerden zijn allen "kanjers in het vak"

Achtste EADV-Award voor
Caroline Lubach (VUmc)

De achtste EADV-Award is op 17 maart 2011 uitgereikt aan Caroline Lubach, verpleegkundig consulent diabetes in het Diabetescentrum van het VU medisch centrum in Amsterdam. De andere twee genomineerden waren Gillian Kreugel, verpleegkundig diabetesconsulent en onderzoeker in het UMC Groningen, en Jacqueline Putker, diabetesverpleegkundige in Tergooiziekenhuizen te Hilversum.

De prestigieuze prijs werd in Nieuwegein uitgereikt tijdens het jubileumcongres van de vijfentwintigjarige EADV, de beroepsorganisatie voor diabeteszorgverleners. De EADV-Award is bedoeld voor een diabetesverpleegkundige die zich op een bijzondere manier verdienstelijk heeft gemaakt binnen de diabeteszorg. Volgens Ida Wijsman, voorzitter van de EADV-Award commissie, zijn alle drie de genomineerden 'bijzondere kanjers in het vak'. "Wat zíjn ze goed! Zij hebben elk een geweldige bijdrage geleverd aan de professionalisering van ons beroep. Er kan er maar één winnen, maar wees vooral al héél trots op de nominatie", aldus Ida Wijsman.

De winnares

Caroline Lubach heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en de implementatie van de psychosociale zorg aan mensen met diabetes. Haar collega's noemen Caroline een 'rolmodel' voor de nieuwe diabetesverpleegkundige, waarbij de traditionele verpleegkundige slagvaardigheid wordt gecombineerd met empathie en psychologisch inzicht. Caroline heeft daardoor in de afgelopen jaren een belangrijk stempel gedrukt op het gebied van de psychosociale verpleegkundige diabeteszorg en educatie. Naast haar werk voor de patiënt besteedt zij veel tijd aan het geven van onderwijs en nascholing. Caroline Lubach is nauw betrokken bij projecten als DAWN, MIND en PRISMA.

De EADV-Award wordt iedere twee jaar toegekend aan een verpleegkundige die een of meer activiteiten heeft verricht die aantoonbaar innovatief, in heel Nederland toepasbaar en uniek zijn. Daarnaast dient een en ander een duidelijke bijdrage te leveren aan het vak van diabetesverpleegkundige. De prijs wordt beschikbaar gesteld door Novo Nordisk B.V. en bestaat uit een geldbedrag van 1.400 euro, te besteden aan de diabeteszorg. Tevens ontvangen de winnaar en de genomineerden een certificaat en krijgen zij veel publiciteit over hun werk. De vorige EADV-Awards gingen naar Paula Boelen-van Dul­ken (Heemstede, 2000), Marianne van de Wetering (Leiden, 2001), Harma Israël-Bultman (Zwolle, 200­2), Ineke van der Meché-van Holsteijn (Den Haag, 2003), Géke Hems (Eindhoven, 2004), Hanneke Hortensius (Rotterdam, 2005) en Winnie van El (Groningen, 2008).

De andere genomineerden

Gillian Kreugel was dit jaar genomineerd vanwege haar verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek, dat altijd praktisch toepasbaar is en daarmee een duidelijke bijdrage levert aan het vak van diabetesverpleegkundige. Zij vervult hiermee niet alleen nationaal, maar ook internationaal een duidelijke expertrol. Zij was de samensteller van het boek 'De meest gestelde vragen over diabetes en zelfcontrole'. Jacqueline Putker kreeg de nominatie wegens haar bijzondere belangstelling voor de zorg aan ouderen met diabetes. Zij presenteerde nascholingen hierover en heeft een grote voortrekkersrol bij het op de kaart zetten van dit thema. In 2009 verscheen haar boek 'Diabetes, een rugzak voor het leven', dat informatie geeft over psychologische problemen bij diabetes en over de behandeling daarvan.

Volgens juryvoorzitter Ida Wijsman was het dit jaar beslist geen gemakkelijke keuze tussen de drie genomineerden: "Het feit dat je aan de criteria voldoet en dat jullie teamleden de moeite nemen om jullie werkzaamheden te beschrijven en vervolgens te komen verdedigen, zegt iets over de wijze waarop jullie werk wordt gewaardeerd door je collega's. En wees er ook maar trots op dat jullie het de commissie héél moeilijk hebben gemaakt in dit jubileumjaar van de EADV!"

*****

Beeldmateriaal

Bijgaande foto's (in klein formaat) zijn vrij te gebruiken op websites e.d. Foto 1. De uitreiking van de achtste EADV-Award met van links naar rechts: Gillian Kreugel (genomineerde), Caroline Lubach (winnaar 2011), Ida Wijsman (voorzitter EADV-Award commissie) en Jacqueline Putker (genomineerde). Foto 2. Caroline Lubach spreekt haar dankwoord uit, terwijl Ida Wijsman, voorzitter EADV-Award commissie, en Bas van de Goor, dagvoorzitter van het EADV-jubileumsymposium, aandachtig luisteren.

Deze en andere foto's van de winnaar en de genomineerden - geschikt voor drukwerk! - zijn vrij van rechten aan te vragen via gh@xs4all.nl.

*****