Dienstenbond CNV

Nieuws

17 maart 2011

Beloningen ING-top schaamteloos

Opvattingen en gevoelens in samenleving over banken laat ING koud

"Je kunt niet anders concluderen dan dat Jan Hommen en zijn collega-bestuurders een flinke plaat voor hun hoofd hebben!". Dat is de scherpe reactie van een teleurgestelde bestuurder Ike Wiersinga van CNV Dienstenbond op de bekendmaking van het beloningsbeleid voor de top van ING. "Op geen enkele wijze geeft ING aan te begrijpen hoe er aangekeken wordt tegen de bankencrisis en het bonusbeleid dat daar mede aan ten grondslag lag. Er past veel bescheidenheid naar de samenleving en de eigen medewerkers. Het valt mij allemaal bar tegen."

Bonussen en salarisverhoging ongepast
Vanmorgen is bekend geworden dat de top van ING zichzelf ruimhartig beloont met bonussen. ING-topman Hommen ontvangt een bonus van 1,25 miljoen euro. Daarnaast geeft de top zichzelf ook nog eens 2% salarisverhoging. Afgezet tegen de 1% die in cao-verband is afgesproken voor het personeel en het niet-indexeren van de pensioenen is dat volgens CNV Dienstenbond schaamteloos. "Waarom denkt de top zelf wel het onderste uit de kan te mogen halen?" aldus Wiersinga. "Het mag dan binnen de afgesproken marges zijn van het beloningsbeleid (bonus is afgesproken op maximaal 1 jaarsalaris), alle ruimte is dan ook wel benut! De bestuurders van ING nemen zelf niet die verantwoordelijkheid, die men wel van het eigen personeel vraagt."

Ivoren toren
Wiersinga is zeer teleurgesteld in de besluiten over de bonussen. "Je zou nu wel eens mogen verwachten dat mensen in deze posities hun verantwoordelijkheid echt nemen naar het personeel en vooral de samenleving. Iedereen betaalt mee aan het overeind houden van de banken. Iedereen kijkt nu naar de top van deze banken en vraagt zich af of men zich bewust is van de eigen situatie en een speciale verantwoordelijkheid heeft, zo niet een voorbeeldrol. Uit niets blijkt dat men dat nu echt zo voelt en weet. Men leeft blijkbaar in een ivoren toren, ver van de `gewone' samenleving."